Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
slovenski jezik angleški jezik nemški jezik ruski jezik kitajski jezik Dostopnost Išči

Predstavitev centra

Center za transfuzijsko medicino (CTM) deluje znotraj organizacijske enote Skupnih medicinskih služb. Dejavnost centra je razdeljena v proces preskrbe s krvjo, laboratorijsko dejavnost in klinično ambulantno dejavnost.
V procesih Preskrbe s krvjo kri zbiramo v CTM in na terenskih akcijah, ki jih organiziramo v sodelovanju z Rdečim križem (RK). CTM je v procesu reorganizacije transfuzijske službe že leta 2003 postal regionalni center za severovzhodno Slovenijo.
S 1.1.2009 je k CTM priključen transfuzijski oddelek SB Ptuj in s 1.10.2009 transfuzijski oddelek SB Murska Sobota. Oba delujeta kot Enote za transfuzijsko dejavnost (ETD) znotraj CTM UKC MB. Kri zbrano v CTM MB, ETD Ptuj in ETD MS testiramo in predelujemo v krvne komponente. S kakovostnimi krvnimi komponentami oskrbujemo oddelke UKC Maribor, SB Ptuj in SB Murska Sobota.
V okviru laboratorijske dejavnosti sodelujemo pri diagnostiki na sekundarnem in terciarnem nivoju hospitaliziranih in ambulantnih bolnikov ter nosečnic.
V okviru klinične in ambulantne dejavnosti opravljamo terapevtsko in ambulantno obravnavo za hospitalizirane in ambulantne bolnike.     
V okviru sistema vodenja kakovosti izvajamo aktivnosti za ohranitev, nadzor in izboljševanje sistema vodenja kakovosti na vseh področjih delovanja CTM.