Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Centralna lekarna

Lekarništvo ima v severovzodni Sloveniji korenine že v 14. stoletju, šele leta 1919 pa je bila v mestu ustanovljena prva lekarna za preskrbo bolnišnice.
Od ustanovitve v bolnišnici leta 1932 so lekarno vodile redovnice, in to do prihoda prvega lekarnarja, magistra farmacije Viktorja Straucha. Šele leta 1948 je dobila lekarna svoje prostore v kleti ginekološke stavbe, kjer je ostala vse do preselitve v nove, sodobne prostore v medicinskem funkcionalnem traktu pod kirurško stolpnico leta 1990.
V okviru lekarne deluje oficina, kjer pripravljajo zdravila za izdajo na oddelke, vključuje pa tudi področje farmakoinformatike s klinično farmacijo. V galenskem laboratoriju izdelujejo posebne galenske izdelke, v analiznem laboratoriju pa kontrolirajo vhodne surovine in končne izdelke. Ločeno od lekarne je še skladišče sanitetnega materiala in medicinskih pripomočkov. Naloga lekarne je preskrba bolnišničnih oddelkov z registriranimi in neregistriranimi zdravili. Zdravil je približno 5000 vrst, od tega 130 neregistriranih. Oddelke oskrbujejo tudi s približno 7000 medicinskimi pripomočki in zdravili, ki jih pripravljajo za posamezne paciente po predpisanih recepturah. Njihova pomembna naloga je tudi skrb za varno in najprimernejšo terapijo. Na leto obdelajo več kakor 22 tisoč zahtevnic z različnih oddelkov.