Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Klinika za otorinolaringologijo, kirurgijo glave in vratu

Oddelek za otorinolaringologijo in maksilofacialno kirurgijo je bil ustanovljen leta 1919.

Oddelek je v svojem začetku bil sestavljen iz oddelka za bolezni ušes, nosa in grla ter očesne bolezni. 1943. leta se je oddelek ločil, tako da sta nastala dva samostojna oddelka. Leta 2007 se je oddelek preimenoval iz oddelka za otorinolaringologijo in cervikalno kirurgijo v oddelek za otorinolaringologijo in maksilofacialno kirurgijo.Leta 2019 je oddelek pridobil naziv Klinika za otorinolaringologijo in maksilofacialno kirurgijo.


Klinika za otorinolaringologijo, kirurgijo glave in vratu se nahaja v prvem nadstropju stavbe 7 UKC Maribor in zavzema 3.096 m2 neto površine. Klinika ima 50 bolniških postelj in polintenzivno nego. V polintenzivni negi se nahajajo 4 bolniške postelje. Za te bolnike je možno redno opazovanje vseh vitalnih funkcij. Otroci so ločeni od ostalih bolnikov v posebnem delu oddelka. Imajo svojo igralnico in popolnoma ločene sanitarije. Pri otrocih do 6. leta starosti je možno spremstvo enega od staršev brezplačno, pri otrocih ki pa so starejši je sicer spremstvo možno, vendar je zato potrebno dodatno plačilo. Vsem bolnikom je zagotovljen visok bivalni standard. Vse sobe so opremljene s TV sprejemnikom, so dvo ali troposteljne. Le ena soba na oddelku je šest posteljna in je namenjena lažjim bolnikom s pričakovano kratkotrajno hospitalizacijo. V vseh sobah pa so nameščeni vsi priključki za kisik in druge medicinske pline.


Klinika ima pet operacijskih dvoran, tri so namenjene posegom v splošni anesteziji, dve pa posegom v lokalni anesteziji.


Medicinska oprema je sodobna, tako da omogoča izvajanje vseh smiselnih posegov v področju ušes, nosa, grla in vratu.


Ambulante so razdeljene po različnih področjih otorinolaringologije in so tako tudi opremljene. Sam oddelek ima tudi svojo oddelčno knjižnico z dostopom do najnovejše medicinske literature z našega področja. Prav tako je oddelek opremljen s primernim prostorom za vaje in izobraževanje študentov in ostalega medicinskega osebja.


Trenutno je na oddelku zaposlenih 9 zdravnikov specialistov, od tega sta 2 doktorja znanosti in 2 magistra. 2 sta habilitirana kot docenta na Medicinski fakulteti univerze v Mariboru. Na kliniki je zaposlenih 15 diplomiranih medicinskih ali višjih medicinskih sester ter 25 srednjih medicinskih sester, 6 bolničark in 1 medicinska strežnica. V administraciji pa je zaposlenih 8 zdravstvenih administratorjev.


Klinika tesno sodeluje s Centrom za govor in sluh, tako da imamo redno zagotovljeno sodelovanje z defektologom in logopedom.


Dobro je tudi sodelovanje s Kliniko za otorinolaringologijo in z Maksilofacialno kliniko UKC Ljubljana. Zaradi narave zdravljenja bolnikov z rakavimi boleznimi v področju glave in vratu tesno sodelujemo z Onkološkim inštitutom v Ljubljani, kjer se ti bolniki zdravijo z obsevanjem in kemoterapijo. V prihodnosti pa upamo, da se bo v UKC Maribor izvajalo kompletno zdravljenje rakavih bolnikov. Prav tako dobro sodelujemo z ORL klinikama v Zagrebu in ORL kliniko v Rijeki. Oddelek je istočasno odprt v mednarodni prostor, kar se kaže v sodelovanju z različnimi ustanovami in priznanimi posamezniki v svetu. Oddelek predstavlja učno ustanovo Medicinske fakultete v Mariboru.


Letno se na kliniki zdravi več kot 2500 hospitaliziranih bolnikov, opravimo pa tudi več kot 29.000 ambulantnih pregledov.


/doc. dr. Bogdan Čizmarevič dr. med./