Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
slovenski jezik angleški jezik nemški jezik ruski jezik kitajski jezik Dostopnost Išči

Dejavnost klinike

Klinika za otorinolaringologijo, kirurgijo glave in vratu se je v svojem razvoju razvila v moderno kirurško ustanovo, ki nudi bolnikom celovito in v večini primerov dokončno oskrbo. Na kliniki zdravimo maligne in benigne neoplazme (tumorje) zgornjih dihalnih poti in prebavil ter kožne tumorje glave in vratu. Pri zdravljenju teh tumorjev opravljamo tudi obnovitvne posege z mikrovaskularnimi režnji. Oskrbujemo vse poškodbe obraznega skeleta in mehkih tkiv obraza in vratu. Izvajamo endonazalno endoskopsko kirurgijo obnosnih votlin in sprednje lobanjske baze. Posegi so postali bolj obsežni in bolj varni zaradi sodobne opreme (navigacija). Posebnosti posameznih področij so omenjene v nadaljevanju. Ambulantno pa se na oddelku izvajajo poleg običajnih standardnih otorinolaringoloških pregledov tudi vsa testiranja motenj sluha in ravnotežja ter endoskopski pregledi zgornjih dihal in prebavil. Trenutno na oddelku opravimo približno 20 do 25% storitev, ki se opredelujejo kot terciarne in se izvajajo le na klinikah in inštitutih.

Onkološka kirurgija glave in vratu
Na kliniki se izvajajo vse operacije, ki so smiselne in potrebne pri zdravljenju tumorjev zgornjih dihal in prebavil. Vsi bolniki so obravnavani multidisciplinarno in imajo pred odločitvijo o načinu zdravljenja opravljene vse potrebne preiskave (panendoskopija, vse potrebne RTG in UZ preiskave) in konzilij kirurga in radioterapevta. Enake možnosti imajo bolniki, ki so zdravljeni na našem oddelku ali pa v UKC Ljubljana. Vsi bolniki so po končanem zdravljenju redno v predvidenih časovnih intervalih kontrolirani v onkološki ambulanti oddelka.

Rinologija in kirurgija sprednjega lobanjskega dna
Razvoj modernih optik in ostalih inštrumentov ter naprav, ki so potrebne za natančne čim manj invazivne posege, je omogočil endonazalne posege, pri katerih je možno odstraniti tumorsko tkivo ob zelo majhni okvari okolnega zdravega tkiva. Tako so postali posegi kljub svoji večji radikalnosti manj invazivni. To še posebej po tem, ko imamo možnost uporabe navigacije. Pri teh posegih velikokrat sodelujemo tudi z nevrokirurgi. Pred posegom pa je potrebno sodelovanje z radiologom.

Avdiologija in vestibulologija
V ambulanti se pregledujejo, testirajo in zdravijo bolniki, ki imajo težave s sluhom, ravnotežjem ali šumenjem v ušesih. Opravljamo preglede in testiranja v sklopu zgodnjega odkrivanja naglušnosti in gluhote pri novorojenčkih. Bolniki iz teh ambulant se kasneje rehabilitirajo ali s slušnimi aparati ali pa z operativnim posegom, kjer je to možno.

Otokirurgija in kirurgija stranskega lobanjskega dna
Kirurgija ušes ima na oddelku dolgoletno tradicijo. Tako se na oddelku že od vsega začetka izvajajo posegi na srednjem ušesu. V zadnjih letih pa se je prešlo tudi na operacije notranjega ušesa. Na kliniki se vstavljajo polževi vsadki. Prav tako pa je že postala rutinska operacija operacija otoskleroze ter vstavitev kostnih slušnih aparatov.

Maksilofacialna kirurgija
Za razliko od ostale otorinolaringologije pa zaenkrat na oddelku izvajamo le del maksilofacialne in oralne kirurgije. Osrbujemo vse poškodbe (s stabilno osteosintezo) in odstranjujemo večje ciste dentogenega izvora. Prav tako odstranjujemo tudi impaktirane in retinirane osmice. Na oddelku zdravimo tudi vsa obsežna vnetja, ki zahtevajo stacionarno zdravljenje.