Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
slovenski jezik angleški jezik nemški jezik ruski jezik kitajski jezik Dostopnost Išči

Klinični inštitut za genetsko diagnostiko

Kdo smo KIGD?

V KIGD izvajamo obravnave na področju medicinske genetike. Klinično genetska obravnava poteka preko ambulante za genetsko svetovanje in laboratorijskega testiranja. Vsaka genetska obravnava se prične z genetskim posvetom, sledijo laboratorijske genetske preiskave ter se znova zaključi z genetskim posvetom. Ta proces je lahko zelo dolgotrajen in stopenjski in nudi obravnavanim posameznikom ali njihovim družinam, pri katerih je prisotna dedna bolezen ustrezne informacije o genetski bolezni in možnostih dedovanja. Namen obravnave je prepoznavanje dednih bolezni, organizacija diagnostičnih postopkov in genetskega testiranja za potrditev teh bolezni ter njihovo preprečevanje.

V laboratorijih KIGD se opravljajo genetske preiskave na področju podedovanih in pridobljenih genetskih sprememb, prenatalne in predimlantacijske genetske diagnostike ter genetike raka. Strokovno usposobljen kader opravlja analize kromosomov in genov, genskih mutacij in variabilnosti ter presežkov in primankljajev genetskega materiala v humanem genomu. Genetske analize se opravljajo pri preiskovancih s sumom na genetsko obolenje ali sindrom ter genetsko predispozicijo za določene kompleksne bolezni.

Izkušeni strokovnjaki s področja medicinske citogenetike in molekularne genetike se trudimo, da so naše analize strokovne, hitre ter izvedene po evropskih standardih kvalitetne genetske diagnostike.

Uspešnost našega dela letno preverjamo in dokazujemo s sodelovanjem v evropskih združenjih za kontrolo kvalitete (CEQA – Cytogenetic European Quality Assessment in EMQN – The European Molecolar Quality Network).


Naročanje bolnikov

Naročanje bolnikov oz. posvetovalcev v Ambulanti za genetsko svetovanje poteka vsak dan; telefonsko med 13.00 in 15.00 uro (02 321 11 59), osebno ali preko e-pošte (gen.amb@ukc-mb.si).

Nujni sprejemi na preiskave znotraj UKC MB: Nujne preiskave se opravljajo tudi izven delovnega časa po dogovoru z vodjo laboratorija ali namestnikom (tel: 02-3212947, 02-3212062).

DELOVNI ČAS

Delovni čas : PON – PET od 7.00 do 15.30

NASLOV:

Klinični inštitut za genetsko diagnostiko

Univerzitetni klinični center Maribor

Ljubljanska ulica 5

2000 Maribor Slovenija

Tel: 02-3212037

Fax: 02-3212755

E-mail: gen.lab@ukc-mb.si


Clinical Institut of Genetic Diagnostics

University Medical Centre

Ljubljanska Street 5

2000 Maribor

Slovenia

Tel: 02-3212037

Fax: 02-3212755

E-mail: gel.lab@ukc-mb.si