Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Inštitut za fizikalno in rehabilitacijsko medicino

Oddelek za medicinsko rehabilitacijo

Začetki Inštituta segajo v leto 1960, ko je bil v mariborski bolnišnici ustanovljen Zavod za rehabilitacijo, ki je leta 1985 je prerasel v samostojni oddelek. Leta 2008 se je preimenoval v Inštitut za fizikalno in rehabilitacijsko medicino (IFRM).

IFRM predstavlja samostojno strokovno in organizacijsko enoto v okviru skupnih medicinskih služb UKC Maribor.

IFRM nima lastnih postelj, izvajajo funkcionalno diagnostiko in medicinsko rehabilitacijo za ambulante in stacionarne bolnike. Organizacijsko so razdeljeni na dva vsebinska področja:

  1. ambulantno dejavnost, kjer izvajajo različne storitve zgodnje medicinske rehabilitacije ter funkcionalno diagnostiko za zunanje bolnike in
  2. hospitalno dejavnost, kjer opravljajo zgodnjo rehabilitacijo pri stacionarnih bolnikih in konzilijarno službo ter koordinirajo rehabilitacijsko dejavnost za potrebe celotnega UKC Maribor.

Posebno skrb namenjajo stacionarni obravnavi bolnikov s poudarkom na zgodnji rehabilitaciji po poškodbah, operacijah in po akutnih obolenjih. Na IFRM izvajajo sonološko diagnostiko mišičnoskeletnega sistema, elektromionevrografske preiskave, lasersko triangulacijo, termografijo in izokinetiko.