S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Za krvodajalce


Obvestilo Covid-19:

Spoštovani,

kot zaščitni ukrep pri zagotavljanju varnega okolja za krvodajalce smo na Centru za transfuzijsko medicino spremenili lokacijo odvzemov krvi, ki bodo potekali izven bolnišničnega okolja, kar smo že od začetka epidemije načrtovali. Transfuzijska služba dosledno izvaja vse ukrepe za preprečevanje okužb med krvodajalci in zaposlenimi. Zato smo spremenili tudi način vabljenja krvodajalcev, ki k nam prihajajo ob dogovorjeni uri in predhodnem preverjanju pogojev za darovanje krvi. Z uvedbo ukrepov omogočamo krvodajalcem in zaposlenim varno okolje in varen odvzem krvi.


Obvestilo Centra za transfuzijsko medicino:

S ponedeljkom, 18. 5. 2020, bo CTM - odvzem krvodajalcem zaradi vrnitve dijakov v srednje šole, ponovno na novi lokaciji. Zadnji odvzem na Srednji zdravstveni šoli Maribor bo v četrtek 14. 5. 2020, takoj po odvzemu se bomo preselili v prostore Medicinske fakultete UM. Hkrati sporočamo, da so zaloge krvi, zaradi izjemno velike izdaje krvi preko vikenda in upada števila krvodajalcev, ki se vračajo na delovna mesta, ponovno upadle tako v UKC Maribor kot v Sloveniji. Vljudno naprošamo naše krvodajalce, da se odzovejo na sms vabila Rdečega križa, vse tiste ki pa bi želeli darovati kri pa prosimo, da se predhodno najavijo na telefonski številki 041 320 796 ali 02 321 22 71 (vsak delovnik do 16. ure).

Odvzemni čas: ponedeljek, torek in četrtek od 7.30 do 12.00, v sredo in petek potekajo terenske krvodajalske akcije.

Ostanite zdravi, Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor.


V Sloveniji je darovanje krvi prostovoljno, anonimno in brezplačno že od leta 1953. Krvodajalstvo je humano dejanje s katerim zdrav človek daruje del sebe, da bi pomagal drugemu. Krvodajalci z dajanjem krvi zagotavljajo in omogočajo nemoteno delovanje zdravstva. Zato je potrebno poudariti pomen krvodajalstva v družbi in oddati zahvalo vsem krvodajalcem in organizatorjem krvodajalstva za njihovo solidarnost in nesebičnost pri zagotavljanju zadostne količine varne krvi.

Zakaj darujemo kri?
Kljub izrednemu napredku medicine danes še vedno ni na voljo umetne krvi. Edini vir krvi kot nenadomestljivega zdravila je zdrav človek. Ko potrebujemo kri kot zdravilo odvisni smo od krvodajalcev in zadostnih zalog krvi. Krvodajalstvo je torej humano dejanje, ki temelji na načelih prostovoljnosti, brezplačnosti in anonimnosti.

Kdo lahko daruje kri?
Krvodajalec je lahko vsaka zdrava oseba stara od 18 do 65 let, ki tehta najmanj 50 kg. Ženske lahko dajo kri vsake 4 mesece, moški vsake 3 mesece. Pred dajanjem krvi krvodajalca pregleda zdravnik in na podlagi določenih kriterijev se odloči ali ta lahko da kri ali ne. Zavrnitev krvodajalca je lahko začasna ali trajna.

Kri nikoli ne smejo dati: osebe, okužene z virusom HIV, in njihovi spolni partnerji; osebe, ki so si kadar koli vbrizgavale droge; moški, ki so imeli spolne odnose z drugimi moškimi; osebe, ki za spolne odnose prejemajo plačilo ali drogo in osebe, okužene z virusom zlatenice (hepatitis B in C).
Začasna zavrnitev je možna v primeru slabega počutja, slabokrvnosti, jemanja antibiotika v zadnjih dveh tednih, virusne ali bakterijske okužbe, neurejenega krvnega pritiska in drugih vzrokov po presoji zdravnika.

Kaj morate vedeti pred dajanjem krvi? Pred dajanjem krvi se morate počutiti zdravi. Nikakor na odvzem ne pridite tešči, pojejte nemasten obrok npr. kruh z marmelado, keks, čaj, sadni sok ali kavo. Z dajanjem krvi ne sme biti ogroženo zdravje krvodajalca temveč mora biti zagotovljena njegova varnost. Istočasno mora biti zagotovljena varnost bolnika, ki bo prejel vašo kri ali krvni pripravek pridobljen iz odvzete krvi.

Kje in kdaj lahko darujete kri?

Spoštovane krvodajalke in krvodajalci, odvzemi in krvodajalske akcije potekajo po razporedu. V nadaljevanju posredujemo ukrepe trenutne situacije Covid-19:

UKREPI PRI KRVODAJALCIH ZA PREPREČEVANJE PRENOSA COVID-19

Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor
UKC Maribor, Ljubljanska 5, 2000 Maribor
Tel.: (02) 321 22 71
Ponedeljek: 7.00-11.00
Torek: 7.00-17.30
Četrtek: 7.00-11.00

Terenske krvodajalske akcije izvajamo po letnem planu, praviloma ob sredah in petkih.

Enota za transfuzijsko dejavnost Ptuj
Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča, Potrčeva 23-25, 2250 Ptuj
Tel.: (02) 749 14 37
Torek: 7.00-11.00
Četrtek: 7.00-11.00

Enota za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota
Splošna bolnišnica Murska Sobota, Rakičan, Ulica dr. Vrbnjaka 6, 9000 Murska Sobota
Tel.: (02) 512 31 00
Ponedeljek: 7.00-11.00
Četrtek: 7.00-11.00

Kako poteka odvzem krvi?
Poleg odvzema polne krvi opravljamo še odvzeme plazme, kar imenujemo plazmafereza in odvzeme posameznih celičnih komponent krvi, kar imenujemo citafereza. Odvzem polne krvi traja približno 5 do 10 minut in se odvzame 450 ml krvi, kar je največ 13% celotnega volumna krvi in je neškodljivo za dajalca. Kri se zbira v zaprt sistem plastičnih vrečk, ki pozneje omogočajo predelavo krvi v krvne komponente. Iz ene enote odvzete krvi lahko pridelamo koncentrirane eritrocite, koncentrirane trombocite in plazmo. Na ta način lahko en krvodajalec pomaga več bolnikom, a bolnik prejme samo tisti del krvi, ki ga resnično potrebuje.

Plazmarefeza je postopek zbiranja plazme s pomočjo celičnega ločevalca, pri katerem krvodajalcu odvzamemo polno kri, izločimo plazmo in vrnemo krvne celice nazaj v krvni obtok. Krvodajalcu odvzamemo okoli 500 ml plazme in poseg traja približno pol ure. Krvodajalec lahko pride ponovno na odvzem plazme že po 14 dneh. V enem letu lahko krvodajalec daruje do 15 litrov plazme.

Citafereza je postopek ločevanja in zbiranja krvnih celic s pomočjo celičnega ločevalca, pri katerem odvzamemo polno kri, izločimo želene krvne celice, ostale sestavine krvi pa postopno vračamo nazaj v krvni obtok. Citafereza je daljši postopek in traja približno 90 minut.

Avtotransfuzija je postopek, pri katerem sta dajalec in prejemnik ena in ista oseba, kar pomeni, da je bolnik sam sebi krvodajalec. Predoperativna avtotransfuzija je alternativni način transfuzijskega zdravljenja, ko bolniku odvzamemo lastno - avtologno kri, jo ustrezno shranimo in transfundiramo bolniku med ali po načrtovani operaciji. Najpogosteje se za avtotransfuzijo odločamo pri planiranih ortopedskih operacijah in redkeje pri senzibiliziranih bolnikih za katere ni možno zagotoviti skladne krvi.Bolniku običajno odvzamemo eno do dve enoti krvi 2-3 tedne pred načrtovanim operativnim posegom. Predpišemo mu preparate železa in svetujemo jemanje še po operaciji. Priporočamo, da osebni zdravnik predpiše preparate železa že pred prvo avtotransfuzijo.
Bolniku ne odvzamemo kri za avtotransfuzijo v kolikor je srčni bolnik po prebolelem srčnem infarktu v zadnjih 6 mesecih, po možganski kapi, z motnjami srčnega ritma, slabokrvnosti, neurejeni arterijski hipertenziji, sladkorni bolezni na inzulinu in na antikoagulantni terapiji. Lastna kri je še vedno najvarnejša kri. Zato je potrebno vsem, ki bodo operirani in se pri tem predvideva večja izguba krvi, priporočiti ta način zdravljena, kar je naloga zdravnika operaterja in/ali osebnega zdravnika.

Po odvzemu krvi Po odvzemu krvi vam mesto vboda tesno povijemo, da preprečimo podkožno krvavitev. Povoj na roki obdržite vsaj dve uri.V jedilnici postrežemo z obrokom, ki je v našem centru še vedno dobra stara kranjska klobasa. Možno je seveda dobiti drugo obliko malice, tudi vegetarijansko, ter pijačo kot je sok, kava, čaj. Priporočamo vam, da čez dan zaužijete čim več tekočine.

Ko nas po odvzemu zapuščate, vedite, da ste naredili VELIKO stvar! Hvala vsem ki ste se odločili darovati kri in s tem pomagati bolnemu otroku, mami, očetu, babici, prijatelju in mogoče že jutri svojemu najbližjemu. Zato pridite spet v Ljubljansko pet mogoče v družbi prijatelja, ki se bo tudi odločil za darovanje krvi.

Svetovanje
V primeru nejasnih ali patoloških rezultatov testiranja, krvodajalca obvestimo in po potrebi povabimo na razgovor. Velikokrat se krvodajalci zatečejo k nam po pomoč ko imajo zdravstvene težave. V tem primeru jim svetujemo in pomagamo koliko nam to dopušča stroka.

Kontaktne osebe za svetovanje:
Lidija Lokar, dr.med.
Bojana Bizjak, dr.med.
Erika Kavaš, dr.med
Božislava Majcen Vivod,dr.med.

Urnik:
torek 10.00 – 11.00
četrtek 10.00 – 11.00

Kontakt: info@ukc-mb.si

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem