Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Dejavnost oddelka

Naš oddelek izvaja tako diagnostiko, kot tudi terapijo.
Od diagnostike opravljamo predvsem dodatno klinično diagnostiko, ki je potrebna za zamejitev bolezni in pripravo na operativne posege.
Kot terapijo izvajamo operativno zdravljenje benignih in malignih bolezni in stanj prebavnega trakta, kirurških obolenj jeter, trebušne slinavke in žolčnega sistema in večjih vnetnih in tudi drugih sprememb podkožja v okviru splošno kirurške dejavnosti vključno s proktologijo. Na teh področjih izvajamo vse kirurške posege razen transplantacij. Poleg tega izvajamo skupaj z radiološkim oddelkom:

  • perkutano zdravljenje tumorskih sprememb z radiofrekvenčno ablacijo in z alkoholizacijo
  • jetrno intra arterijsko kemoembolizacijo tumorjev in
  • predoperativno portalno embolizacijo dela jeter, ki je predviden za odstranitev.

Posege večinoma izvajamo klasično oz. konvencionalno, odstranitev žolčnika in izbrane posege na debelem črevesju pa tudi z laparoskopsko tehniko.
Posege zaradi raka prebavil in tudi odstranljivih zasevkov v jetrih opravljamo po sodobnih onkoloških principih in organiziramo kompleksno zdravljenju teh bolnikov v sodelovanju s kolegi iz Onkološkega Inštituta v Ljubljani, ki redno prihajajo na konzultacije.
Vsak teden obravnavamo v našem seminarju skupne bolnike na gastroenterološkem sestanku, kjer sodelujejo poleg kirurgov še internisti gastroenterologi, rentgenologi, patologi in po potrebi še drugi diagnostiki in terapevti.
Za ekspertno svetovanje za kirurško patologijo spodnjega abdomna, ki vključuje tanko in debelo črevo ter danko je na voljo nadzorni zdravnik 11.etaže in predstojnikov namestnik prim. Miran Koželj, dr.med . Za patologijo zgornjega abdomna, ki vključuje želodec, jetra, trebušno slinavko in žolčne vode je na voljo predstojnik oddelka prim. dr. Stojan Potrč, dr med., za splošno kirurško patologijo s proktologijo pa nadzorni zdravnik 12. etaže prim. Nikica Andromako.