Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Klinični oddelek za ortopedijo

Zavod za rehabilitacijo, predhodnik današnjega oddelka za ortopedijo, je bil ustanovljen leta 1960, vodil ga je prim. Marjan Koršič, dr. med., nasledil pa ga je prim. Miljan Senčar, dr. med., ki je oddelek vodil do leta 1997. Med letom 1997 in 2009, je oddelek vodil Slavko Kramberger, dr. med.

Oddelek za ortopedijo UKC Maribor, pokriva izredno širok spekter patologije, ki jo lahko razdelimo na glavna področja, kot so: endoprotetika velikih sklepov, spinalna kirurgija, pediatrična ortopedija, kirurgija stopala, artroskopska kirurgija in športne poškodbe, tumorji lokomotornega sistema, vnetna obolenja lokomotornega sistema, ...

Letno, hospitalno zdravijo več kot 2500 bolnikov, od tega 1800-1900 operativno. Velik del operativnega programa predstavlja implantacija endoprotez velikih sklepov. V letu 2010 je bilo opravljenih 880 takšnih operacij (550 kolenskih endoprotez in 300 kolčnih endoprotez), zelo pa narašča število revizijskih endoprotetičnih posegov, ki zahtevajo vrhunsko usposobljene ekipe, ob tehničnih možnostih, ki dovoljujejo takšne posege. Ortopedski oddelek UKC Maribor predstavlja edini takšen center v severovzhodni Sloveniji. Hitro se razvija tudi ramenska endoprotetika. Na najvišjem nivoju je razvita atroskopska kirurgija, posebej rekonstruktivna kirurgija ligamentarnih struktur kolenskega in ramenskega sklepa, gležnja... Na oddelku izvajajo najmodernejše posege na hrustančnih površinah (gojenje hrustančnih celic), vpeljali pa so tudi zdravljenje z rastnimi faktorji iz aktiviranih trombocitov. Stopalna kirurgija je na zelo visokem nivoju, v zadnjem času pa intenzivno razvijajo spinalno kirurgijo.

V osemdesetih letih, so prvi v Sloveniji rutinsko uvedli ultrazvočno diagnostiko obolenj kolkov pri otrocih, do danes pa so rutinsko opravili več kot 70.000 takšnih posegov in na ta način prihranili prenekatero operacijo kolkov pri otrocih.
Na oddelku se že 30 let intenzivno ukvarjajo s športnimi poškodbami. Med drugim skrbijo za Nogometno reprezentanco Slovenije, NK Maribor, so pa tudi referenčni center za olimpijske športnike pod okriljem OKS.

Oddelek ima 61 postelj. Povprečna ležalna doba je osem dni.

Odlično sodelujejo s številnimi drugimi oddelki, posebej z Inštitutom za fizikalno in rehabilitacijsko medicino, Oddelekom za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin, Radiološkim oddelkom, ...

Na Oddelku za ortopedijo, poteka učni proces v okviru predmeta Kirurgija na Medicinski fakulteti v Mariboru, kakor tudi v okviru predmeta Medicina in šport.