S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Oddelek za žilno kirurgijo

Mariborska bolnišnica je imela prva v Sloveniji samostojni oddelek za žilno kirurgijo, in sicer od leta 1993, saj je to razmeroma mlada veja kirurgije.
Pionir mariborske žilne kirurgije je bil prim. Boris Novak, dr. med., ki je že v petdesetih letih uvajal nove operativne metode, predvsem pri operacijah abdominalnih anevrizem, zelo zgodaj pa so začeli vstavljati tudi žilne proteze.
Oddelek za žilno kirurgijo ima 30 postelj. Pri 70-odstotni zasedenosti ostajajo bolniki na njem povprečno sedem dni. Na leto opravijo več kot 1200 operacij, med njimi več kot 90 odstotkov na perifernem ožilju. V ambulanti opravijo na leto več kot 9000 pregledov. Opravljajo vse posege s področja žilne patologije (operacije žilja, amputacije, nekroktomije), posege na arterijah spodnjih okončin, rekonstrukcije arterije karotis in operacije abdominalne arterije, na tem oddelku izvajajo tudi fistule pri bolnikih, ki se zdravijo s hemodializo. Pripravljajo se na združitev oddelka za kardiokirurgijo in oddelka za žilno kirurgijo v enotni oddelek za angio-kardiokirurgijo, kar bo obema dejavnostma prineslo dodaten strokovni zagon.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem