Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Klinični oddelek za kardiokirurgijo

Prvo operacijo na odprtem srcu so v mariborski bolnišnici opravili junija 1996, tri leta zatem se je enota za kardiokirurgijo preimenovala v oddelek.


Da se bo tudi v drugi največji bolnišnici v državi začela razvijati srčna kirurgija, je bilo jasno že pri uvedbi koronarografij. Naraščanje srčno-žilnih bolezni pri nas in v svetu ter dolge čakalne dobe so narekovale resen pristop k razvoju te dejavnosti. Odlično sodelovanje med mariborsko bolnišnico in Kliničnim centrom v Ljubljani je obrodilo sadove, in tudi zdaj, ko mariborska ekipa operira samostojno, se dobri stiki ohranjajo in nadaljujejo. Načrtovana združitev z oddelkom za žilno kirurgijo pomeni dvig kakovostne ravni, saj bo potem mogoče opraviti še več od načrtovanih 400 srčno-žilnih operacij.


Oddelek ima 20 postelj, na leto zdravijo približno 750 bolnikov, povprečna ležalna doba je 6,6 dneva. Največ operacij opravijo zaradi ishemičnih in nerevmatičnih bolezni srca ter obolelih srčnih zaklopk; operirajo vse urgentne bolnike, ki potrebujejo operacijo na odprtem srcu.