Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Klinični oddelek za abdominalno in splošno kirurgijo

Kirurgija se je sprva razvijala kot enotna stroka, v petdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je začela cepiti v specialne veje.
Oddelek za splošno kirurgijo je tako formalno nastal leta 1965, ko je predstojniške naloge prevzel prim. Janko Držečnik, dr. med., starosta mariborskih kirurgov, poliglot, mislec in ljubitelj slovenske medicinske besede.
Zdaj ima oddelek razvito hospitalno in funkcionalno dejavnost ter ambulantno specialistično službo. Oddelek ima 92 postelj, med njimi šest v enoti za intenzivno nego odraslih bolnikov in šest postelj na otroški kirurgiji. Na oddelku obravnavajo na leto več kot 3200 bolnikov. Povprečna ležalna doba je 7,9 dneva. Težišče strokovnega dela na oddelku je v zdravljenju čedalje pogostejših rakavih obolenj in doslednem uvajanju laparoskopskih in minimalnih operativnih posegov. Pregled operativnih posegov pove, da na oddelku opravijo največ operacij želodca in dvanajstnika, operacij ozkega in tankega črevesa, operacij anusa in perinealne regije, naraščajo pa tudi najzahtevnejši posegi na hepatobiliarnem sistemu in pankreasu. Prav oddelek za abdominalno kirurgijo se aktivno vključuje v prizadevanja za pridobitev kliničnega statusa, ob delu z bolniki skrbijo tudi za pedagoško, publicistično in raziskovalno dejavnost.

Oddelek za abdominalno in splošno kirurgijo je na Komisijo za napredovanje pri Ministrstvu za zdravje v mesecu decembru 2020 naslovil vlogo za pridobitev naziva klinični oddelek. Februarja 2021 smo prejeli odgovor na podano vlogo. Vloga je prejela pozitivno oceno komisije in pozitiven predlog za podelitev naziva klinični oddelek. Vlagatelj izpolnjuje zahtevane kriterije kot jih določa Pravilnik o pogojih in postopkih za pridobitev naziva klinični oddelek.