S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Oddelek za abdominalno in splošno kirurgijo

Kirurgija se je sprva razvijala kot enotna stroka, v petdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je začela cepiti v specialne veje.
Oddelek za splošno kirurgijo je tako formalno nastal leta 1965, ko je predstojniške naloge prevzel prim. Janko Držečnik, dr. med., starosta mariborskih kirurgov, poliglot, mislec in ljubitelj slovenske medicinske besede.
Zdaj ima oddelek razvito hospitalno in funkcionalno dejavnost ter ambulantno specialistično službo. Oddelek ima 92 postelj, med njimi šest v enoti za intenzivno nego odraslih bolnikov in šest postelj na otroški kirurgiji. Na oddelku obravnavajo na leto več kot 3200 bolnikov. Povprečna ležalna doba je 7,9 dneva. Težišče strokovnega dela na oddelku je v zdravljenju čedalje pogostejših rakavih obolenj in doslednem uvajanju laparoskopskih in minimalnih operativnih posegov. Pregled operativnih posegov pove, da na oddelku opravijo največ operacij želodca in dvanajstnika, operacij ozkega in tankega črevesa, operacij anusa in perinealne regije, naraščajo pa tudi najzahtevnejši posegi na hepatobiliarnem sistemu in pankreasu. Prav oddelek za abdominalno kirurgijo se aktivno vključuje v prizadevanja za pridobitev kliničnega statusa, ob delu z bolniki skrbijo tudi za pedagoško, publicistično in raziskovalno dejavnost.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem