S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Centralna lekarna

Lekarništvo ima v severovzodni Sloveniji korenine že v 14. stoletju, šele leta 1919 pa je bila v mestu ustanovljena prva lekarna za preskrbo bolnišnice.
Od ustanovitve v bolnišnici leta 1932 so lekarno vodile redovnice, in to do prihoda prvega lekarnarja, magistra farmacije Viktorja Straucha. Šele leta 1948 je dobila lekarna svoje prostore v kleti ginekološke stavbe, kjer je ostala vse do preselitve v nove, sodobne prostore v medicinskem funkcionalnem traktu pod kirurško stolpnico leta 1990.
V okviru lekarne deluje oficina, kjer pripravljajo zdravila za izdajo na oddelke, vključuje pa tudi področje farmakoinformatike s klinično farmacijo. V galenskem laboratoriju izdelujejo posebne galenske izdelke, v analiznem laboratoriju pa kontrolirajo vhodne surovine in končne izdelke. Ločeno od lekarne je še skladišče sanitetnega materiala in medicinskih pripomočkov. Naloga lekarne je preskrba bolnišničnih oddelkov z registriranimi in neregistriranimi zdravili. Zdravil je približno 5000 vrst, od tega 130 neregistriranih. Oddelke oskrbujejo tudi s približno 7000 medicinskimi pripomočki in zdravili, ki jih pripravljajo za posamezne paciente po predpisanih recepturah. Njihova pomembna naloga je tudi skrb za varno in najprimernejšo terapijo. Na leto obdelajo več kakor 22 tisoč zahtevnic z različnih oddelkov.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem