Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
slovenski jezik angleški jezik nemški jezik ruski jezik kitajski jezik Dostopnost Išči

Radiološki oddelek

Devetnajst let po odkritju rentgenskih žarkov (1914) je mariborska bolnišnica dobila prvi rentgen; začetnik te dejavnosti je bil Benjamin Ipavec, dr. med.


Radiološki oddelek UKC Maribor izvaja diagnostično in terapevtsko dejavnost. Zagotavlja neprekinjeno zdravstveno varstvo tako bolnikom, ležečim na oddelkih UKC Maribor, kot tudi ambulantnim bolnikom.


Novi načini zdravljenja ob visoki ravni znanja terjajo tudi podporo informacijskih tehnologij in sprotno komunikacijo vseh, ki sodelujejo v procesih zdravljenja. Na oddelku temu sledimo z delitvijo na subspecialnosti: nevroradiologija, abdominalna radiologija, kardio-torakalna radiologija, kostno-mišična radiologija, radiologija dojk ter pediatrična radiologija. Poseben del oddelka predstavlja intervencijska radiologija, ki povezuje še ostale subspecialnosti. V okviru vseh subspecialnosti uporabljamo vse radiološke metode, kot so magnetna resonanca (MR), računalniška tomografija (CT), ultrazvok (UZ) in rentgenska slikanja (RTG). V sklopu preiskav scintigrafije, PET in PET-CT tesno sodelujemo zlasti z Oddelkom za nuklearno medicino, najtežje bolnike pa radiologi obravnavajo na 21 konzilijih s kliniki vseh področij.


Na področju intervencijske radiologije izvajamo minimalno invazivne posege, ki jih prilagodimo potrebam bolnikov. Izvajamo predvsem terapevtske žilne posege, diagnostične biopsije organov in tarčnih lezij, drenaže abscesov, žolčnih izvodil in sečil kot tudi tarčno zdravljenje benignih in malignih lezij itd. Izvajamo kompleksnejše hibridne posege, pri katerih sodelujeta kirurška ekipa in ekipa intervencijske radiologije. Z minimalno invazivnimi metodami izvajamo posege na kostno-mišičnem sistemu, kot so perkutana praznitev kalcifikacij v tetivah rotatorne manšete ter druge posege na tetivah. Posege izvajamo pod kontrolo UZ, CT ter RTG.


Izvajamo tudi preventivni program zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA.


Na oddelku izvajamo tudi raziskovalno in izobraževalno dejavnost, ki sta ključni za zagotavljanje visoke kakovosti storitev ter sledenje stroki v svetovnem merilu. Smo učna baza študentom Medicinske fakultete in specializantom radiologije ter ostalih strok.