Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja

V. d. predstojnice oddelka: mag. Jana Rejc Marko, dr. med., spec. inf.

Strokovna vodja zdravstvene nege: Irena Knuplež, dipl. m. s.

Tajnica oddelka: Tadeja Kolar, 02 321 26 57


Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja je drugi največji oddelek za obravnavo infekcijskih bolezni v Sloveniji.

Oddelek se nahaja v v stavbi 6 UKC Maribor. V prvem nadstropju Oddelka za psihiatrijo sta začasno nameščeni dve dislocirani enoti oddelka tj. Akutna infekcijska enota COVID ter Enota infektološke intenzivne terapije.

Na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja bolnišnično zdravijo bolnike s težkimi poteki in zapleti infekcijskih bolezni. Trenutno je za bolnike z »necovid« infekcijskimi boleznimi namenjenih 30 postelj v stavbi infekcijskega oddelka, za bolnike s covid pljučnico 30 postelj na akutnem oddelku in 10 postelj v enoti infektološke intenzivne terapije.

Akutno oboleli infekcijski bolniki so obravnavani v urgentni infekcijski ambulanti, ki deluje 24 ur dnevno. Na oddelku izvajajo splošno in subspecialistično infektološko dejavnost (ambulanta za lymsko boreliozo, ambulanta za virusne hepatitise, ambulanta za preventivo in testiranje na HIV). Zdravniki infektologi izvajajo konziliarno in konzultantsko dejavnost o infekcijskih boleznih, bolnišničnih okužbah ter o smotrni rabi protimikrobnih zdravil za celoten UKC, na voljo pa so za telefonske konzultacije tudi zunanjim zdravstvenim in drugim ustanovam.