S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Radiološki oddelek

Devetnajst let po odkritju rentgenskih žarkov (1914) je mariborska bolnišnica dobila prvi rentgen; začetnik te dejavnosti je bil Benjamin Ipavec, dr. med.


Radiološki oddelek UKC Maribor izvaja diagnostično in terapevtsko dejavnost. Zagotavlja neprekinjeno zdravstveno varstvo tako bolnikom, ležečim na oddelkih UKC Maribor, kot tudi ambulantnim bolnikom.


Novi načini zdravljenja ob visoki ravni znanja terjajo tudi podporo informacijskih tehnologij in sprotno komunikacijo vseh, ki sodelujejo v procesih zdravljenja. Na oddelku temu sledimo z delitvijo na subspecialnosti: nevroradiologija, abdominalna radiologija, kardio-torakalna radiologija, kostno-mišična radiologija, radiologija dojk ter pediatrična radiologija. Poseben del oddelka predstavlja intervencijska radiologija, ki povezuje še ostale subspecialnosti. V okviru vseh subspecialnosti uporabljamo vse radiološke metode, kot so magnetna resonanca (MR), računalniška tomografija (CT), ultrazvok (UZ) in rentgenska slikanja (RTG). V sklopu preiskav scintigrafije, PET in PET-CT tesno sodelujemo zlasti z Oddelkom za nuklearno medicino, najtežje bolnike pa radiologi obravnavajo na 21 konzilijih s kliniki vseh področij.


Na področju intervencijske radiologije izvajamo minimalno invazivne posege, ki jih prilagodimo potrebam bolnikov. Izvajamo predvsem terapevtske žilne posege, diagnostične biopsije organov in tarčnih lezij, drenaže abscesov, žolčnih izvodil in sečil kot tudi tarčno zdravljenje benignih in malignih lezij itd. Izvajamo kompleksnejše hibridne posege, pri katerih sodelujeta kirurška ekipa in ekipa intervencijske radiologije. Z minimalno invazivnimi metodami izvajamo posege na kostno-mišičnem sistemu, kot so perkutana praznitev kalcifikacij v tetivah rotatorne manšete ter druge posege na tetivah. Posege izvajamo pod kontrolo UZ, CT ter RTG.


Izvajamo tudi preventivni program zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA.


Na oddelku izvajamo tudi raziskovalno in izobraževalno dejavnost, ki sta ključni za zagotavljanje visoke kakovosti storitev ter sledenje stroki v svetovnem merilu. Smo učna baza študentom Medicinske fakultete in specializantom radiologije ter ostalih strok.


Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem