S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Za bolnike in svojce

Na odvzem krvi vas naročijo v ambulanti, kjer vam izdajo delovni nalog za odvzem krvi.

Vse paciente, ki ste prejeli delovni nalog, a nimate naročene ure odvzema, naprošamo, da prihajate po sledečem urniku:

Skupina pacientov /po abecednem redu začetnice priimka

Čas prihoda

*Z napotnico nujno,

*diabetični bolniki,

*nosečnice

*bolniki za izvedbo funkcijskih testov (OGTT, drugi testi)

7.00 – 8.00

A - D

8.00 – 9.00

E - J

9.00 – 10.00

K - N

10.00 – 11.00

O - Š

11.00 – 12.00

T - Ž

12.00 – 13.00

Delovni čas Ambulant za odvzem krvi je vsak delovnik od ponedeljka do petka med 7:30 in 15:00 uro.


KAKO PRIDEM DO ODDELKA ZA LABORATORIJSKO DIAGNOSTIKO?

Naš naslov je:

  • ODDELEK ZA LABORATORIJSKO DIAGNOSTIKO UKC MARIBOR
  • LJUBLJANSKA ULICA 5
  • 2000 MARIBOR
  • SLOVENIJA
  • TEL. 0386 2321 2221
  • FAX. 0386 2332 4864
  • e-pošta: laboratorijUKCMB@ukc-mb.si

Pri vhodu bolnišnice je oglasna tabla, ki usmerja proti stavbi ob kirurški stolpnici (1A), v prvo nadstropje.


ODVZEM VENSKE KRVI

Odvzem venske krvi je odvzem krvi iz vene na roki, ki ga opravljajo strokovno usposobljene diplomirane medicinske sestre. Pred odvzemom mora biti preiskovanec tešč vsaj 8 ur (priporočeno je 12 ur), lahko pa v tem času zaužije vodo. Pred posegom je priporočeno počivati vsaj 20 minut.

Odvzem krvi poteka po strokovno določenih korakih. Uporabljamo sisteme, ki zagotavljajo preiskovancu in osebju največjo možno zaščito pred poškodbami ali infekcijo. Epruvete za odvzem krvi se razlikujejo po velikosti in po vrsti dodatkov. Število naročenih preiskav ne odraža vedno tudi količine potrebne krvi. Zaposleni na oddelku stremimo za tem, da vsem preiskovancem opravimo potrebne preiskave iz najmanjše možne količine krvi. V ambulanti dobite vsa potrebna navodila tudi o tem, kje oddate vzorce urina ali blata.


ODVZEM KAPILARNE KRVI

Odvzem kapilarne krvi običajno poteka iz prsta, redkeje iz uhlja. Kapilarno kri odvzemamo sladkornim bolnikom za določitev krvnega sladkorja in otrokom. Izjemoma opravimo odvzem kapilarne krvi, če so žile preiskovanca zelo poškodovane ali pa potrebujemo majhno količino krvi. Kadar je naročeno večje število preiskav odvzamemo vedno vensko kri.


ODVZEMI ZA DRUGE LABORATORIJE V BOLNIŠNICI ALI ZUNANJE LABORATORIJE

Kadar imate več naročilnic za odvzem krvi, jih pokažite v pisarni laboratorija. Kri vam odvzamemo hkrati za naš laboratorij in za druge laboratorije v naši bolnišnici, pa tudi za laboratorije izven naše ustanove.


KJE SE OGLASIM, KAKO DOBIM IZVID?

Na Oddelku za laboratorijsko diagnostiko opravljamo preiskave za paciente UKC Maribor, za ambulantne paciente in za samoplačnike.

  • Preiskave se naročijo na DELOVNI NALOG. Na njem morajo biti zapisani podatki o pacientu, želene preiskave, naročnik preiskav in telefonska številka naročnika.
  • Samoplačniki ne potrebujejo delovnega naloga, za vrsto želene preiskave in plačilo se dogovorijo v pisarni oddelka.

Pred odvzemom krvi se oglasite v pisarni laboratorija (prvo nadstropje MFT III), kjer oddate delovni nalog. Pisarna prične z delom ob 7. uri zjutraj.

Izvide pošiljamo zdravnikom naročnikom v vse ambulante in oddelke UKC Maribor. Čas izdaje izvida je odvisen od zahtevanih preiskav. Izvide lahko dvignete s potrdilom, ki ga dobite po odvzemu v ambulanti ali z zdravstveno izkaznico.

Običajno priporočamo odvzem krvi tri delovne dni pred obiskom specialistične ambulante, tako so izvidi dovolj sveži. Nekaterih preiskav ne izvajamo vsak dan, to so predvsem nekatere imunološke, proteinske in hormonske preiskave, preiskave s pomočjo pretočne citometrije in analize kovin.

Informacije so na voljo v pisarni laboratorija na telefonski številki 02 321 2221 ali v posameznih laboratorijih Oddelka za laboratorijsko diagnostiko.


KDAJ IN KJE MI ODVZAMEJO VZORCE KRVCI, URINA ALI BLATA?

Odvzem krvi, urina in blata opravljamo med 7:30. in 15. uro.

V čakalnici pred pisarniškim oknom iz avtomata natisnete številko za čakalno vrsto. Ko se na zaslonu vaša številka izpiše z zeleno barvo, oddate delovni nalog v pisarni laboratorija. Na odvzem počakate v čakalnici. Na vrsti ste, ko se vaša številka na zaslonu izpiše z rdečo barvo. Vzorce krvi vam odvzamemo v oddelčni ambulanti ali pa vas sestre napotijo do urinskega laboratorija, kjer oddate vzorce urina ali blata.

Za preiskave blata izberete sumljive dele blata (krvave, črne) in jih prenesete v posebno posodico, ki jo dobite v lekarni ali pri linici urinskega laboratorija. V posodice oddate za lešnikovo velikost vzorca.

Izvide običajno izdamo in pošljemo zdravniku naročniku še isti dan po odvzemu. Izvide pošiljamo vsem ambulantam UKC Maribor.

Za vse informacije v zvezi z ambulantnimi odvzemi smo na voljo v pisarni oddelka ali na telefonski številki 02 321 2221 od ponedeljka do petka med 7:30. in 14:30. uro.


KAKO SE PRIPRAVIM NA PREISKAVE?

Če ni drugače naročeno (posebne preiskave, dieta, zdravila), potem dan pred preiskavami ne pretiravajte z različnimi aktivnostmi in uživajte običajno prehrano. Od 20. ure naprej ne uživajte hrane, lahko pa pijete vodo. Na ta način zagotovimo, da ste ob odvzemu krvi tešči. Določena prehrana vpliva na fizikalne in biokemijske lastnosti krvi. Najpogostejša je lipemičnost krvi (povečana vsebnost maščob), ki onemogoča izvedbo nekaterih preiskav, na določene pa vpliva v tolikšni meri, da rezultati niso realni. Na rezultate vpliva tudi pretiran vnos alkohola, intenzivna fizična aktivnost (naporen trening), udarci in poškodbe ter uživanje določene hrane (rdeča pesa, hren, rabarbara ipd.)

V poletnih mesecih je pomembno, da pijete dovolj tekočine (približno 2 litra na dan).

V zimskem času ali zelo hladnih dneh je pred odvzemom potrebno ogreti roke, še posebej, če je naročen odvzem kapilarne krvi. Iz ohlajenih okončin sicer ne pridobimo zadostne količine krvi ali pa je potrebno punkcijo kože ponoviti.


KAJ, ČE IMAM VEČ NAROČILNIC ZA PREISKAVE KRVI, URINA ALI BLATA?

Kadar imate več naročilnic (delovni nalog, napotnica), jih pokažite v pisarni laboratorija. Kri za druge laboratorije vam odvzamemo hkrati s krvjo za preiskave našega laboratorija.


ZAKAJ MORAM PONOVNO NA PREISKAVE?

V nekaterih primerih paciente povabimo na ponovni odvzem krvi ali urina. Razlogi so različni. Najpogostejši razlog je razbitje epruvete ali druge posode med pripravo vzorca za analizo. Redke, vendar možne, so težave z dodatki v epruvetah, ki skrbijo, da kri ostane tekoča. Že najmanjša koagulacija (strjevanje) krvi ima za posledico spremenjeno število celic v krvi. Možen razlog, da pacienta ponovno povabimo v laboratorij, so tudi analitične težave, ko moramo zaradi napak v opremi ali reagentih ponavljati preiskave v takšnem obsegu, da nam zmanjka biološkega materiala za preiskavo. Pri nekaterih pacientih pa želimo zaradi nepričakovanih vrednosti analize ponoviti iz novega (svežega) vzorca.


ZAKAJ MI NE ODVZAMEJO KRVI PO 11. URI?

Naš organizem je podvržen 24-urnim cikličnim spremembam. Te so lahko majhne in neopazne, lahko pa so tudi zelo velike. Večinoma jih uravnava hormonski sistem telesa, deloma pa na njih vplivamo s svojim načinom življenja. Opazne so predvsem spremembe koncentracij nekaterih velikih molekul v organizmu, še posebej hormonov. Da bi se izognili razlikam, ki so posledica odvzema biološkega materiala v različnem obdobju dneva, praviloma odvzamemo kri zjutraj med 7:00. in 10:00. uro. Ta časovni okvir se uporablja po vsej Evropi in v ZDA. V tem času je tudi najlažje ostati tešč.

Nihanja nekaterih analitov (npr. ščitnični hormoni, železo, holesterol) so lahko v toku dneva zelo velika. Ob njihovem dolgotrajnem spremljanju (pacienti, ki so na dolgotrajnem zdravljenju) moramo zagotoviti, da čas odvzema ni razlog za spremembe rezultatov meritev.


ALI SEM OB 12. URI LAHKO TEŠČ?

V laboratorijih velja, da je preiskovanec tešč samo do poldneva. Nekateri strokovnjaki smatrajo, da je organizem tešč le med 10. in 11. uro. Kasneje začne telo z različnimi procesi presnove, ki simulirajo vnos hrane, kljub temu, da nismo vnesli nobene hrane. Omenjeni procesi so zelo odvisni tudi od načina življenja (čas zbujanja, navade z jutranjim prehranjevanjem, aktivnosti 24 ur pred odvzemom). Odgovor na vprašanje je torej negativen. Kljub temu, da nismo zaužili nobene hrane več kot 24 ur, opoldne naš organizem ni tešč.


Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem