S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Delovni čas

  • vsak delovnik od ponedeljka do petka med 7:30 in 15:00 uro

 

Odvzem venske krvi 
Odvzem venske krvi je odvzem krvi iz vene na roki, ki ga opravljajo strokovno usposobljene diplomirane medicinske sestre. Pred odvzemom mora biti preiskovanec tešč vsaj 8 ur (priporočeno je 12 ur), lahko pa v tem času zaužije vodo. Pred posegom je priporočeno počivati vsaj 20 minut. 
Odvzem krvi poteka po strokovno določenih korakih. Uporabljamo sisteme, ki zagotavljajo preiskovancu in osebju največjo možno zaščito pred poškodbami ali infekcijo. Epruvete za odvzem krvi se razlikujejo po velikosti in po vrsti dodatkov. Število naročenih preiskav ne odraža vedno tudi količine potrebne krvi. Zaposleni na oddelku stremimo za tem, da vsem preiskovancem opravimo potrebne preiskave iz najmanjše možne količine krvi.  V ambulanti dobite vsa potrebna navodila tudi o tem, kje oddate vzorce urina ali blata. 

 

Odvzem kapilarne krvi 
To je odvzem kapilarne krvi, običajno iz prsta, redkeje iz uhlja. Kapilarno kri odvzemamo sladkornim bolnikom za določitev krvnega sladkorja in otrokom. Izjemoma opravimo odvzem kapilarne krvi, če so žile preiskovanca zelo poškodovane ali pa rabimo majhno količino krvi. Kadar je naročeno večje število preiskav odvzamemo vedno vensko kri. 

 

Odvzemi za druge laboratorije bolnišnice ali zunanje laboratorije 
Kadar imate več napotnic za odvzem krvi, jih pokažite v pisarni laboratorija. Kri vam odvzamemo hkrati za naš laboratorij in laboratorije naše bolnišnice, pa tudi za laboratorije izven naše ustanove. 

 

 
Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem