S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Služba zdravstvene nege

Zdravstvena nega je strokovna disciplina, ki obravnava posameznika, družino, posamezne skupine in družbeno skupnost v času zdravja in bolezni v vseh življenjskih obdobjih s ciljem, da se doseže čim višja stopnja zdravja. Naloge zdravstvene nege so krepitev in ohranjanje zdravja, pomoč pacientom pri doseganju neodvisnosti pri opravljanju osnovnih življenjskih aktivnosti, sodelovanje v procesu zdravljenja in rehabilitacije.

 

Zdravstvena nega je integralna sestavina zdravstvenega varstva in deluje v zdravstvenih, socialno varstvenih in vzgojno varstvenih zavodih ter na področju organiziranosti širše družbene skupnosti.

 

Razvoj sodobne zdravstvene nege je usmerjen na področje stroke in organizacijskega sistema zdravstvene nege in temelji na osnovah strokovnih, političnih, pravnih, tržnih, strukturnih, procesnih in drugih sprememb širšega družbenega sistema in pričakovanem razvoju zdravstvenih sistemov posameznih držav.

 

Zdravstvena nega kot avtonomna zdravstvena disciplina sooblikuje politiko razvoja sistemov zdravstvenega varstva na državni in lokalni ravni in prevzema odgovornost za stroko zdravstvene nege, organizacijo zdravstvene nege in upravljanje virov, ki so potrebni za zdravstveno nego.

 

Nosilka zdravstvene nege je medicinska sestra, ki je strokovnjakinja za celostno obravnavo posameznikov, družin, skupin in širše družbene skupnosti in avtonomno prevzema odgovornosti in naloge v sistemu zdravstvenega varstva.

 

http://healthywomenlifestyle.net/cabergoline http://healthywomenlifestyle.net/letrozole
Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem