Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
slovenski jezik angleški jezik nemški jezik ruski jezik kitajski jezik Dostopnost Išči

Dejavnost oddelka

Oddelek izvaja bolnišnično zdravljenje, ambulantno obravnavo bolnikov, konziliarno in konzultantsko službo, delo na področju preprečevanja in obvladovanja bolnišničnih okužb, izobraževanje, znanstveno raziskovalno dejavnost. 

 

V okviru bolnišničnega zdravljenja obravnavamo vse bolnike z infekcijskimi in nalezljivimi boleznimi, razen tistih, ki potrebujejo zdravljenje v enotah intenzivne terapije, saj nimamo enote z respiratorji. Zdravniki imajo svojo področja dela, za katera so posebej usposobljeni, in tako oddelek delimo na odsek za hepatalna in črevesna obolenja, odsek za okužbe dihal, odsek za okužbe osrednjega živčnega sistema in boreliozo, odsek za otroke, odsek za intenzivno nego in septična obolenja ter odsek za ostale infekcijske bolezni, vključno s tropskimi boleznimi. Sami izvajamo hepatalne punkcije in lumbalne punkcije, ki jih izvajamo tudi na drugih oddelkih, kjer tega posega ne obvladajo.

 

V ambulantnem delu, ki je lociran v kletnih prostorih stavbe, imamo 24 ur na dan urgentno ambulanto. Imamo tudi kontrolne ambulante za vsa področja infektologije (glej urnik ambulant). Poleg tega imamo ambulanto za področje obvladovanja bolnišničnih okužb, ambulanto za HIV in svetovalno ambulanto za popotnike. Bolniki, ki dobivajo antibiotik samo enkrat v 24 urah in želijo ambulantno zdravljenje, imajo možnost ambulantnega zdravljenja v času od 7. do 19. ure.

 

Konziliarne preglede izvajamo po urniku redno vsak delovni dan na vseh oddelkih UKC, kjer nas potrebujejo. Nujne konziliarne preglede izvajamo tudi v času izven rednega delovnega časa. Konzultacije pa izvajamo redno v enotah intenzivne terapije znotraj UKC, na Kliniki za pediatrijo redno 2 x tedensko, na področju obvladovanja in preprečevanja bolnišničnih okužb pa po potrebi glede na epidemiološko situacijo. Posebej razvijamo konzultantsko dejavnost na področju racionalnega zdravljenja s protimikrobnimi zdravili in antibiotične profilakse. Po potrebi izvajamo konzultacije tudi telefonsko, zlasti v sosednjih bolnišnicah, DSO in drugih ustanovah podravske regije, ki izvajajo zdravstveno dejavnost.