S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Oddelek za endokrinologijo in diabetologijo

Začetek diabetologije sega v leto 1956, čeprav je bil odsek ustanovljen leta 1979.


Sprva je število sladkornih bolnikov naraščalo od 50 do 100 bolnikov na leto, v zadnjem času pa sprejmejo vsako leto že 500 do 600 novih bolnikov. Diabetologi pripisujejo to povečevanje boljšemu življenjskemu standardu, stresnim dejavnikom in boljši diagnostiki. Razen tega je med prebivalstvom razširjena uporaba merilnikov krvnega sladkorja. Menijo, da tako odkrijejo kar tretjino novih sladkornih bolnikov. Pravočasno odkritje in zdravljenje ter preprečevanje akutnih in kroničnih zapletov pa je najpomembnejše. Zaradi velikega števila bolnikov so prenesli spremljanje bolnikov, ki se zdravijo z dieto in zdravili, na družinske zdravnike, težje sladkorne bolnike na inzulinski terapiji in bolnike s kroničnimi zapleti pa zdravijo v bolnišnici, ambulantno in hospitalno. V okviru oddelka deluje tudi šola za sladkorne bolnike, saj je samonadzor izredno pomemben.


Zaradi novih meril za GDM (gestacijska sladkorna bolezen) se je zelo povečal pritisk na diabetološko ambulanto, kjer strokovnjaki dodatno pregledajo 50 nosečnic tedensko.


Oddelek ima 26 postelj, na katerem letno hospitalizirajo več kot tisoč bolnikov, povprečna ležalna doba pa je nekaj manj kot devet dni.


Strokovna priporočila za napotitev in triažiranje v Endokrinološko ambulanto:


Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem