Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Dejavnost oddelka

Na oddelku za endokrinologijo in diabetologijo izvajamo specialistično ambulantno in bolnišnično dejavnost na sekundarni in terciarni ravni, predvsem za mariborsko in okoliške regije, za nekatera stanja pa za širšo severovzhodno Slovenijo. Ambulantno pokrivamo specialistično področje endokrinologije in diabetologije, hospitalno pa kot internisti pogosto obravnavamo tudi druge bolnike z boleznimi notranjih organov. Pri delu uspešno sodelujemo s kolegi povezanih medicinskih strok iz naše in okolnih bolnišnic. Oddelek je vključen v urgentno internistično službo preko internistične nujne pomoči.


Raziskovalno sodelujemo pri internih projektih v okviru UKC, slovenskih in mednarodnih raziskavah. Objave zdravnikov oddelka so navedene na spletni strani https://www.cobiss.si/raziskovalci.htm.


Na oddelku poteka izobraževanje zdravnikov specializantov interne medicine, drugih internističnih specializacij, nevrokirurgije in oftalmologije, pri katerem sodelujemo kot glavni in neposredni mentorji; vaje za študente 3. in 6. letnika Medicinske fakultete Univerze v Mariboru in Univerze v Ljubljani, vaje za študente Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru ter izobraževanje dijakov Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor. Zdravniki oddelka so nosilci predavanj in seminarjev z endokrinološkega področja na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru.

Vsako leto gostimo tudi več študentov različnih narodnosti v okviru izmenjav Erasmus.


Osebje oddelka se stalno izobražuje in sledi strokovnim novostim. Smo člani slovenskih in mednarodnih strokovnih združenj, med njimi Združenja endokrinologov Slovenije, Slovenskega diabetološkega združenja, Evropskega endokrinološkega združenja (ESE), Evropskega združenja za preučevanje diabetesa (EASD), Ameriškega diabetološkega združenja (ADA), Mednarodnega združenja za klinično denzitometrijo (ISCD). Aktivni smo v delovnih telesih Zdravniške zbornice Slovenije in Ministrstva za zdravje.


Vsako leto sodelujemo tudi pri pripravi člankov, zdravstvenovzgojnih materialov in drugih prispevkov za laično javnost.