Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
slovenski jezik angleški jezik nemški jezik ruski jezik kitajski jezik Dostopnost Išči

Oddelek za žilno kirurgijo

Mariborska bolnišnica je imela prva v Sloveniji samostojni oddelek za žilno kirurgijo, in sicer od leta 1993, saj je to razmeroma mlada veja kirurgije.
Pionir mariborske žilne kirurgije je bil prim. Boris Novak, dr. med., ki je že v petdesetih letih uvajal nove operativne metode, predvsem pri operacijah abdominalnih anevrizem, zelo zgodaj pa so začeli vstavljati tudi žilne proteze.
Oddelek za žilno kirurgijo ima 30 postelj. Pri 70-odstotni zasedenosti ostajajo bolniki na njem povprečno sedem dni. Na leto opravijo več kot 1200 operacij, med njimi več kot 90 odstotkov na perifernem ožilju. V ambulanti opravijo na leto več kot 9000 pregledov. Opravljajo vse posege s področja žilne patologije (operacije žilja, amputacije, nekroktomije), posege na arterijah spodnjih okončin, rekonstrukcije arterije karotis in operacije abdominalne arterije, na tem oddelku izvajajo tudi fistule pri bolnikih, ki se zdravijo s hemodializo. Pripravljajo se na združitev oddelka za kardiokirurgijo in oddelka za žilno kirurgijo v enotni oddelek za angio-kardiokirurgijo, kar bo obema dejavnostma prineslo dodaten strokovni zagon.