Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Klinika za nevrologijo

Šele po drugi svetovni vojni je v Mariboru v sklopu internega oddelka nastal odsek za živčne bolezni. Samostojni nevropsihiatrični odsek je svoje prostore dobil leta 1953 v dermatološki zgradbi, za duševne bolnike pa v stavbi infekcijskega oddelka. Leta 1972 sta se oddelka ločila in postala povsem samostojna. Danes je Oddelek za nevrološke bolezni drugi največji nevrološki center v Sloveniji. Nahaja se v drugem nadstropju dermatološke stavbe, ambulantni center pa v pritličju iste zgradbe.

V ambulantnem centru Oddelka za nevrološke bolezni delujejo nevrološka ambulanta, dodatna nevrološka ambulanta, botulinska ambulanta, laboratorij za EMG in EEG ter ultrazvočna ambulanta za preiskavo vratnega ožilja in transkranialno Dopplerjevo ultrasonografijo – TCD. Mariborski nevrologi so med prvimi uvedli dopplersko angiosonografijo.

Na oddelku, ki ima 82 postelj, imamo tudi Enoto za intenzivno in polintenzivno nego ter Enoto za možgansko kap (EMK). V EMK je organizirana bolnišnična oskrba za bolnike z možgansko-žilnimi dogodki, kjer potekata akutno zdravljenje in rehabilitacija bolnikov po možganski kapi. Na oddelku imamo tudi dnevno bolnišnico. Letno zdravimo približno 2000 bolnikov z nevrološko problematiko.

Oddelek ima danes razvito sodobno nevrološko službo tako na področju diagnostike in zdravljenja, kakor tudi na področju zdravstvene nege z visoko usposobljenimi kadri, ki opravljajo številne subspecialistične dejavnosti. Oddelek je učna baza za specializante nevrologije in drugih specialnosti. Znotraj Katedre za nevrologijo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru izvajamo celotno pedagoško dejavnost za študente medicine.