Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
slovenski jezik angleški jezik nemški jezik ruski jezik kitajski jezik Dostopnost Išči

Dejavnost oddelka

Na oddelku se izvajajo posegi splošne plastične kirurgije, kamor spada kirurgija roke (poškodbe roke in zapestja, prirojene in pridobljene deformacije  rok, degenerativne spremembe sklepov...), kirurgija kožnih sprememb in izrastkov.

Rekonstrukcijski posegi po poškodbah (poškodbe obraza, okončin...), nadomeščanje odmrlega in prizadetega tkiva z zdravim tkivom, lahko gre le za prenos povrhnjice kože ali pa za prenos kože, mišice in drugega tkiva po principih drobnožilne tehnike.

Posegi rekonstrukcije dojke, po odvzemu dojke zaradi raka. Nadomeščanje tkiva z lastnim tkivom, kjer gre lahko za prenos kože in podkožja s trebuha, ali s silikonskim vsadkom (enakim kot pri estetskih posegih na prsih), ali pa za kombinacijo obeh posegov. Prav tako se poslužujemo tehnike rekonstrukcije in povečanja prsi s prenosom lastne maščobe odvzete s trebuha ali stegen (t.i. Lipofiling).

Rekonstrukcija tkivnih vrzeli po operaciji odstranitve rakavih ali potencialno rakavih kožnih vzbrsti, kjer se poslužujemo prenosa kožnih presadkov, lokalnega prenosa kožnega režnja ali pa prenosa tkiva le na žilnem peclju (free style perforator flap).

Mikrokirurška  replantacija delov telesa (najpogosteje prstov), kjer se z drobnožilno tehniko, v določenih primerih in primernih pogojih  poskusi ponovno prišiti poškodovane prste.

Opekline, kot regionalni opeklinski center in eden od le dveh centrov v Sloveniji, rešujemo življenja opečencev že več desetletij, prav mariborska prof. Janžekovič-eva, je uvedla operativno tehniko, ki se je razširila po celem svetu in je rešila že na stotine življenj.

Estetski posegi na obrazu in telesu. Znanje pridobljeno na področju estetske kirurgije se  uporablja pri rekonstrukcijskih  posegih (prsi...) ali pa po poškodbah (zlom nosu, opekline, brazgotine...) in v primerih , ko telesna hiba povzroči iznakaženost ali funkcionalno motnjo (povešene očesne veke..). 

Body lift, operacija, pri kateri se odstrani vsa odvečna koža na telesu, ki ostane kot posledica hujšanja pod zdravniškim nadzorom.