S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Predstavitev oddelka

Zgodovinski pregled

 

Začetki nevrokirurške dejavnosti v mariborski bolnišnici segajo v leto 1972, za kar ima največ zaslug takratni predstojnik kirurških služb prim. dr. Janko Držečnik, dr.med. Za edinega nevrokirurga Mateja Lipovška, dr.med. sprva ni bilo na voljo posebnih prostorov. Potem, ko se mu je marca 1072 pridružila instrumentarka sr. Marija Kegl, so se pričele opravljati operacije. Že prvo leto jih je bilo 74. Nevrokirurške bolnike so nastanili na poškodbenem oddelku, operacije pa so opravljali v operacijski dvorani travmatologije. Decembra 1972 je nevrokirurg dobil majhno lastno operacijsko dvorano v bivšem prostoru za anestezijo, ki je bil primeren za nevrokirurške posege. Prva operacija v tem prostoru je bila operacija cističnega nevrofibroma v medularnem konusu. Dr. Matej Lipovšek ga je uspešno operiral na zastareli operacijski mizi, ki jo je mariborski bolnišnici podarila angleška bolnišnica, kjer je delal pred prihodom v Maribor. Leta 1976 se mu je pridružil specializant Vojin Milojkovič, dr.med., tri leta za tem pa je prišel na nevrokirurgijo specializant Gorazd Bunc, dr.med. Leta 1991 se je zaposlil specializant Tadej Strojnik, dr.med., leta 1998 specializant Matjaž Voršič, dr.med. in leta 2002 specializant Janez Ravnik, dr.med.

 

Mejniki strokovnega razvoja

Leta 1973 se je pričelo operirati z mikroskopom. Leta 1976 je bil napravljen prvi ekstra intrakranialni by-pass, začelo pa se je operirati tudi možganske tumorje. Organizirala se je rehabilitacijska skupina za posebno oskrbo bolnikov z nevrološkimi okvarami, motnjami govora in umskimi spremembami. V 70-ih letih se je razvil način zdravljenja degenerativnih sprememb hrbtenice z interkorporalno lumbalno spondilodezo. V 80-ih letih smo pričeli z zdravljenjem degenerativnih stanj ledvenokrižne hrbtenice z mikrofenestracijo. V 90-ih letih pa smo uvedli interkorporalno spondilodezo s pomočjo titanijeve košarice (BAK-ova metoda). Leta 1998 smo se vključili v mednarodni projekt AITKEN in smo v sodelovanju z zdravniki na reanimacijskem oddelku oskrbovali poškodovance po hudi možganski poškodbi v skladu s sodobnimi smernicami. Na ta način smo uspeli pomembno znižati smrtnost bolnikov s hudo poškodbo možganov. V zadnjem času tudi na mariborski nevrokirurgiji uvajamo manj invazivne posege. Že leta 1998 smo opravili prvo endoskopsko tretjo ventrikulostomijo. Od leta 2001 uporabljamo pri nevrokirurških posegih nevronavigacijo. Leta 2002 smo pričeli z zdravljenjem nevralgije trigeminusa z balonsko kompresijo ganglija, leto kasneje pa smo vgradili prvi nevrostimulator za zdravljenje kronične neobvladljive bolečine.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem