S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Oddelek za nevrokirurgijo

Začetki nevrokirurške dejavnosti segajo v leto 1972, ko je začel novo stroko razvijati Matej Lipovšek, dr. med., saj je odkritje računalniške tomografije in pozneje magnetne resonance omogočilo sorazmerno varno kirurško poseganje v bolezenska žarišča v možganih.

Sodobna nevrokirurgija se razvija v smeri minimalnih invazivnih posegov, nova računalniško vodena kirurška laserska oprema pa vodi nevrokirurgovo poseganje skozi zdravo tkivo do žarišča bolezni. Na oddelku zahtevajo pretežni del medicinske oskrbe bolezni hrbtenice, krvavitve v možganih, tumorji in poškodbe.

Oddelek ima 25 postelj, na leto zdravijo več kot 860 bolnikov, ki ostajajo na oddelku v povprečju 10,8 dneva. Pri bolnikih, ki se zdravijo na nevrokirurgiji bodisi zaradi krvavitev v možganih bodisi zaradi tumorjev in poškodb, že vrsto let uspešno izvajajo zgodnjo nevrorehabilitacijo.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem