S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Oddelek za nevrološke bolezni

Predstojnica oddelka: izr. prof. dr. Tanja Hojs Fabjan, dr. med. Tel: 02 / 321-24-73

 

Strokovna vodja zdravstvene nege oddelka: Nevenka Repina, dipl. m. s. Tel: 02 / 321-26-37

 

Tajnica oddelka
Suzana Zajšek
tel.: 02/321-23-64

 

Šele po drugi svetovni vojni je v Mariboru v sklopu internega oddelka nastal odsek za živčne bolezni. Samostojni nevropsihiatrični odsek je svoje prostore dobil leta 1953 v dermatološki zgradbi in za duševne bolnike v stavbi infekcijskega oddelka. Leta 1972 sta se oddelka ločila in postala povsem samostojna, psihiatrični oddelek pa se je preselil v graščino na Pohorskem dvoru. Za odkrivanje in zdravljenje cerebrovaskularnih bolezni ima poseben pomen razvoj funkcionalne diagnostike, posebej naprave za elektroencefalografije in elektromiografije. Mariborski nevrologi so med prvimi uvedli dopplersko angiosonografijo, zdaj pa opravljajo preiskave s tridimenzionalnim ultrazvočnim aparatom.

 

Oddelek ima bolnišnično, ambulantno, nevrofiziološko in nevrosonološko dejavnost. V zadnjem času ugotavljajo, da zdravijo čedalje težje primere nevroloških bolezni, ki imajo pogosto za posledico invalidnost. Oddelek ima 82 postelj, na katerih se na leto zdravi več kot 1500 bolnikov, postelje so zasedene 92-odstotno, povprečna ležalna doba je skoraj 18 dni.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem