Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
slovenski jezik angleški jezik nemški jezik ruski jezik kitajski jezik Dostopnost Išči

Mednarodni projekti

Naslov projekta

Hospital Smart development based on AI

Akronim

HOSMARTAI

Spletna stran projekta

https://cordis.europa.eu/project/id/101016834

https://www.hosmartai.eu/

Vodilna organizacija

INTRASOFT INTERNATIONAL

Vodja

prof. dr. Vojko Flis, dr. med.

Trajanje

 • 01. 01. 2021 – 30. 04. 2024

Program

H2020 – Raziskovalno inovacijski projekt

Prioriteta programa

Digitising and transforming European industry and sevices: digital innovation hubs and platforms

Financer

Evropska komisija

Vrednost projekta

9.997.244,00 € (od tega delež UKCMB 306.500,00 €)

Vsebinski opis

Rezultat staranja prebivalstva, naraščanja kroničnih bolezni in pojavov novih virusov je vse večji delež BDP porabe za zdravje. Rešitev za preveliko izčrpanost zdravstvenih delavcev in reševanje problematike pomanjkanja le-teh bo potrebno iskati v uvajanju novih tehnologij in rešitev s pomočjo umetne inteligence.

Vizija velikega pilotnega projekta HosmartAI je vzpostavitev močnega, učinkovitega, trajnostnega in vzdržljivega sistema evropskega zdravstvenega varstva. Sistem, ki povezuje potrebe zdravstvenih inštitucij in črpa zmogljivosti, ter ustvarja vpliv različnih tehnoloških evropskih akterjev (mala in srednje velika podjetja -MSP, raziskovalni centri, digitalna središča in univerze).

Poslanstvo projekta HosmartAI je integracija digitalnih in robotskih tehnologij v zdravstvena okolja (bolnišnice in različne negovalne ali varnostne domove). V sklopu osmih (8) pilotnih projektov bomo zagotovili možnost analiziranja prednosti uvajanja rešitev umetne inteligence digitalnih zdravstvenih orodij in novih tehnologij v praksi. V UKCMB se bo izvedlo testiranje robotske medicinske sestre pri negi (skrb za nadzor jemanja zdravil in klica na pomoč) na Oddelku za žilno kirurgijo v prvi fazi in na Oddelku za torakalno kirurgijo v drugi fazi.

Konzorcij velikega, mednarodnega pilotnega projekta HosmartAI sestavlja 24 partnerjev iz 13 držav. Projekt je stoodstotno financiran s strani Evropske unije v okviru programa Horizon 2020. V projekt bo vključenih 3000 pacientov, 300 zdravstvenih delavcev, 600 različnih zainteresiranih akterjev, vključno z menedžerji zdravstvenega varstva. Pri projektu bo sodelovalo 6 bolnišnic in zdravstvenih centrov iz Belgije, Grčije, Italije, Slovenije, in Španije.

Projektni partnerji

 • INTRASOFT INTERNATIONAL, Belgija
 • PHILIPS MEDICAL SYSTEMS NEDERLAND BV, Nizozemska
 • VIMAR SPA, Italija
 • GREEN COMMUNICATIONS SAS, Francija
 • TELEMATIC MEDICAL APPLICATIONS EMPORIA KAI ANAPTIXI PROIONTON TILIATRIKIS MONOPROSOPIKI ETAIRIA PERIORISMENIS EYTHINIS, Grčija
 • ECLEXYS SAGL, Češka
 • F6S NETWORK LIMITED, Irska
 • Pharmecons Easy Access Ltd., Velika Britanija
 • TERAGLOBUS LATVIA SIA, Latvija
 • Ninety One GmbH, Nemčija
 • EIT Health Germany GmbH, Nemčija
 • Univerzitetni klinični center Maribor, Slovenija
 • SAN CAMILLO IRCCS S.R.L., Italija
 • SERVICIO MADRILENO DE SALUD, Španija
 • CENTRE HOSPITALIER UNIVERSITAIRE DE LIEGE, Belgija
 • UNIVERSITY GENERAL HOSPITAL OF THESSALONIKI AHEPA; Grčija
 • VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL, Belgija
 • ARISTOTELIO PANEPISTIMIO THESSALONIKIS; Grčija
 • EIDGENOESSISCHE TECHNISCHE HOCHSCHULE ZUERICH, Švica
 • UNIVERZA V MARIBORU, Slovenija
 • INSTITUTO TECNOLÓGICO DE CASTILLA Y LEON, Španija
 • FUNDACION INTRAS, Španija
 • ASSOCIATION EUROPEAN FEDERATION FORMEDICAL INFORMATICS, Švica
 • FEDERATION EUROPEENNE DES HOPITAUX ET DES SOINS DE SANTE, BelgijaCiljni načrt oskrbe preživelih po zdravljenju raka temelječ na uporabi množice podatkov in umetne inteligence

Akronim

PERSIST

Vodja

dr. Matej Horvat, dr. med.

Vodilna organizacija

Fundacion Centro Tecnoloxico De Telecomunicacions De Galicia

Projektna skupina

Povezava do spletne strani projekta

https://projectpersist.com/

Tip

H2020 – Raziskovalno inovacijski projekt

Trajanje

1. 1. 2020 – 28. 2. 2023

Financer

Evropska komisija

Vsebinski opis

Na podlagi obdelave velikih podatkov in uporabe umetne inteligence bo oblikovan inovativen koncept spremljanja in podpore bolnikom po zdravljenju za rakom s pomočjo pametnih rešitev. Namen inovacije je doseči izboljšanje kakovosti življenja po zdravljenju za bolnike in izgraditi platformo za podporo zdravnikom pri diagnosticiranju in sprejemanju odločitev v vsakodnevni praksi, ki bo doprinesla k optimizaciji odločanja in izidov zdravljenja. V UKC Maribor in še treh evropskih bolnišnicah bo izveden pilotni projekt spremljanja bolnikov, ozdravljenih za rakom dojke in debelega črevesa, ki bo validiral učinkovitost oblikovanega inovativnega modela in njegov vpliv na kakovost življenja bolnikov po zdravljenju.

Naslov projekta

Pametno plug-and-play orodje za nadzor bolnikov s COVID-19 v realnem času in pametno odločanje v enotah intenzivne terapije

Akronim

ENVISION

Vodja

doc. dr. Andreja Möller Petrun, dr. med.

Vodilna organizacija

Johann Wolfgang Goethe Universität Frankfurt am Main

Projektna skupina

Povezava do spletne strani projekta

Tip

H2020 – Raziskovalno inovacijski projekt

Trajanje

1. 12. 2020 – 31. 7. 2022

Financer

Evropska komisija

Vsebinski opis

Pandemija bolezni COVID-19 pomeni veliko breme za zdravstvene sisteme po celem svetu, še posebej pa obremenitev enot intenzivne terapije. Pomanjkanje podatkov ter omejeno poznavanje te nove bolezni je botrovalo k visoki smrtnosti, predvsem v državah z največjo pojavnostjo te bolezni. ENIVISON je mednarodni raziskovalni projekt, ki ga financira Evropska Unija. Tekom tega projekta bo multidisciplinarni konzorcij nadgradil uporabo digitalne tehnologije v enoti intenzivne terapije. Gre za razvoj in validacijoinovativnega orodja, ki temelji na tako imenovani „plug-and-play“ aplikaciji imenovani Sandman.MD. Orodje bo podpora ključnim odločitvam pri zdravljenju kritično bolnih COVID-19 bolnikov.

Končna aplikacija, Sandman.ICU, bo integrirana v paket programske opreme, temelječe na umetni inteligenci z orodji prediktivnega modeliranja ter podkrepljene s funkcionalnostjo pametnega alarmiranja. Partner, ki se ukvarja s preučevanjem medicinske tehnologije, bo prikazal ekonomske ter družbene prednosti aplikacije Sandman.ICU. Izkušen partner na področju marketinga bo omogočil hitro pripravljenost tega inovativnega orodja za trg. Uvajanje v klinično prakso bo podprto s strani Evropskega združenja za anesteziologijo in intenzivno medicino – ESAIC.

UKC Maribor bo eden od 12 evropskih kliničnih partnerjem, kjer bomo preizkušali in validirali omenjeno digitalno orodje. Odločeni smo, da bomo pomembno prispevali k temu pomembnemu projektu. Hkrati pa bo to mednarodno sodelovanje podkrepilo našo znanstveno usmeritev.

Vodilni partner projekta je Univerzitetni klinični center Maribor


Naslov projekta

Improving celiac disease management in the Danube region by raising the awareness, improving the knowledge and developing better skills

Akronim

CD SKILLS

Spletna stran projekta

www.interreg-danube.eu/cd-skills

Vodilna organizacija

Univerzitetni klinični center Maribor

Vodja

doc. dr. Jernej Dolinšek, dr. med.

Trajanje

1. 7. 2020 – 31. 12. 2022

Program

Interreg Danube Transnational Programme

Prioriteta programa

SO 1.2 Increase competences for business and social innovation

Financer

Evropski sklad za regionalni razvoj, IPA, ENI

Vrednost projekta

1.640.110 € (ERDF 1.455.930 €, IPA 88.0000 €, ENI 96.180 €)

Vsebinski opis

V projektu CD SKILLS UKC Maribor prvič sodeluje kot vodilni partner. Gre za nadaljevanje uspešno zaključenih projektov LQ-CELIAC in FOCUS in CD. Projekt naslavlja izzive pri obvladovanju celiakije v Podonavski regiji, kjer ocenjujejo, da za celiakijo trpi okoli 1,2 milijona ljudi. Bolezen ne vpliva samo na bolnika, temveč tudi na njegovo družino in okolje ter zahteva prilagajanje prehranjevalnih navad, restavracij, delovnih mest, zdravstvenih institucij in družbe. V projektu bomo razvijali nove diagnostične metode, z inovativnim pristopom izobraževali bolnike in zdravstveno osebje, prizadevali si bomo za boljše storitve, večjo osveščenost populacije in boljšo dostopnost do zdravljenja. Tako se bomo približali bolniku, hkrati pa prispevali k zmanjšanju bolniških odsotnosti, stroškov zdravstvenih storitev in izboljšanju kvalitete življenja bolnikov s celiakijo. Izmenjali bomo znanja in učinkovito vzpostavili nove diagnostične ter izobraževalne metode. Poglobili bomo sodelovanje med institucijami in s tem prispevali k izboljšanju zdravstvenih storitev v Podonavski regiji.

Projektni partnerjiPridruženi strateški partnerji