Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
slovenski jezik angleški jezik nemški jezik ruski jezik kitajski jezik Dostopnost Išči

Novice

Sprejetje Slovenije v evropsko mrežo infrastrukturnih centrov Euro-BioImaging


Slovenski konzorcij infrastrukturnih centrov (SiMBioN), ki se ukvarjajo z biomedicinskim in biokemijskim slikanjem in katerega član je tudi UKC Maribor, je bil pod koordinatorstvom Univerze v Ljubljani, Medicinske fakultete, osnovan v letu 2018. Vizija tega konzorcija je bila povezovanje skupin, ki uporabljajo različne slikovne metode z namenom interdisciplinarnega pristopa k analizi bioloških in medicinskih vzorcev.


Za uspešnejše sodelovanje z infrastrukturnimi centri po Evropi je Konzorcij sprožil pobudo za vključitev v evropsko mrežo infrastrukturnih centrov Euro-BioImaging. Odločitev za vključitev je ob podpori Ministrstva za izobraževanje znanost in šport sprejela vlada Republike Slovenije in se zavezala k obveznostim, ki jih imajo države članice Euro-BioImaginga. Vlogo za včlanitev Slovenije je obravnaval upravni odbor Euro-BioImaginga in na seji 5. maja 2020 sprejel Slovenijo kot svojo polnopravno članico.


Vključitev Slovenije v Euro-BioImaging omogoča njenim raziskovalcem dostop do vrhunske opreme v evropskih infrastrukturnih centrih, sodelovanje v evropskih infrastrukturnih projektih in sodelovanje v načrtovanju vizije razvoja evropske infrastrukture na področju biomedicinskih slikovnih metod.


Ob vključitvi Slovenije v organizacijo Euro-BioImaging je bil na njeni spletni strani objavljen intervju s koordinatorjem slovenskega konzorcija, prof. dr. Petrom Veraničem, dostopen na spletni povezavi:


https://www.eurobioimaging.eu/news/slovenia-joins-....