Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Oddelek za perinatologijo (porodnišnica)

Dobrodošli na Oddelku za perinatologijo!

Na oddelku za perinatologijo skrbimo za vse nosečnice – tiste, ki pri katerih nosečnost in porod poteka brez zapletov in tudi tiste, pri katerih se v nosečnosti in porodu pojavijo določene težave.

Potek normalne nosečnosti spremljamo v naših dispanzerjih na primarni ravni, ki se zaključi z rojstvom otroka v eni od prostranih porodnih sob v porodnem bloku.

Nosečnice s težavami v nosečnosti napotijo izbrani ginekologi na nadaljnjo oskrbo v eno od ambulant na sekundarni ravni, kjer za njihovo nosečnost skrbijo specialisti ginekologije in porodništva posebej subspecializirani za patologijio nosečnosti in poroda.

V zadnjih dveh desetletjih se je porodnišnica preoblikovala v Oddelek za perinatologijo Klinike za ginekologijo in perinatologijo, kjer se letno rodi približno 2300 otrok in obravnavajo nosečnice iz celotne severovzhodne Slovenije. Medicinski razvoj oddelka se je dvignil na terciarno oziroma najvišjo možno raven strokovne obravnave pacientk v državi.

Na področju prenatalne diagnostike smo uvedli tridimenzionalno ultrazvočno diagnostiko in presejalne preglede v prvem trimestru, kot je merjenje nuhalne svetline pri plodu in dvohormonski test. Za nosečnice s povišanim tveganjem za kromosomske nepravilnosti pri plodu smo poleg amniocenteze uvedli še biopsijo horionskih resic ter omogočili izjemno podrobno analizo genetskega stanja ploda. Uvedba neinvazivne prenatalne diagnostike s prostocelično DNA ploda v materini krvi je zmanjšala število nepotrebnih invazivnih postopkov, iščemo pa tudi zgodnje napovedovalce preeklampsije.

V ambulatni za tvegano nosečnost spremljamo nosečnice z gestacijskim diabetesom in drugimi medicinskimi obolenji ter aktivno kontroliramo razvoj ploda, v zadnjih tednih nosečnosti pa priporočamo najbolj optimalni čas poroda.

Pri medenični vstavi ploda ponujamo zunanji obrat.

Upoštevamo porodni načrt in želje nosečnice ter omogočamo prisotnost partnerja pri porodu. Zagotavljamo največjo stopnjo intimnosti porodnice ter omogočamo tesen stik matere z otrokom.

Po vaginalnem porodu in carskem rezu pomagamo porodnici, da se čim prej spozna z nego otroka.

Aktivno spodbujamo dojenje in smo novorojencu prijazna porodnišnica. Odsek za neonatologijo skrbi za prezgodaj rojene otroke in tiste, ki zahtevajo največjo stopnjo nege in pozornosti. Opravljamo presejalne programe za novorojenčke ter nenehno razvijamo nove poti za visoko zadovoljstvo naših varovank in njihovih otrok.

Več o razvoju in preobrazbi poslanstva oddelka skozi zgodovino lahko prebere tukaj.