Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Dejavnost oddelka

Oddelek za revmatologijo je drugi specializirani oddelek za bolnike z revmatskimi boleznimi v Sloveniji.
Ima 29 postelj na katerih se zdravijo bolniki z vnetnim revmatizmom, sistemskimi vezivno-tkivnimi boleznimi, sistemskimi vaskulitisi, del postelj pa je namenjen tudi splošnim internističnim bolnikom. V sodelovanju z Oddelkom za laboratorijsko diagnostiko ter drugimi oddelki v bolnišnici (Oddelek za nefrologijo, Oddelek za plastično kirurgijo) smo sposobni diagnosticirati tudi najzahtevnejše sistemske avtoimunske bolezni. Na oddelku se izvaja zdravljenje po najsodobnejših metodah, vključno z uporabo bioloških zdravil za zdravljenje težjih oblik vnetnih sklepnih bolezni. Razvita je ultrazvočna diagnostika sklepnih bolezni z možnostjo hkratne intraartikularne aplikacije zdravil. Razvili smo tudi diagnostiko sinovijske tekočine, tako citološke, biokemične in imunološke preiskave, posebnost našega oddelka pa je tudi možnost diagnosticiranja s kristali povzročenih vnetnih sklepnih bolezni s pomočjo polarizacijskega mikroskopa. Na razpolago imamo možnost dnevnih in enodnevnih hospitalizacij. Na ta način zdravimo zlasti kronične bolnike s sistemskimi vezivno-tkivnimi boleznimi in vaskulitisi (zdravljenje s citostatiki) ter bolnike z težjimi vnetnimi sklepnimi boleznimi (zdravljenje z biološkimi zdravili). Zdravniki oddelka izvajajo redno konziliarno službo enkrat tedensko za potrebe drugih oddelkov bolnišnice.

Ambulantna in konzilijska dejavnost
Revmatološka ambulanta deluje vsakodnevno s polnim delovnim časom. Namenjena je pregledom kroničnih revmatoloških bolnikov, enkrat tedensko pa opravljamo prve preglede za potrebe celotne regije.
V ambulantno dejavnost sodi tudi intraartikularna aplikacija zdravil ter ultrazvočna dejavnost, ki se vrši dvakrat tedensko - v ponedeljek in petek od 8.00 do 12.00 ure.
Za kronične revmatološke bolnike je možna tudi ambulantna fizikalna terapija, ki se izvaja v enoti za fizikalno terapijo na oddelku.
Na Oddelku za revmatologijo se enkrat mesečno vrši revmatološko-ortopedski konzilij na katerem predstavljamo najtežje bolnike z vnetnim revmatizmom, ki potrebujejo kirurške posege.