S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Dejavnost oddelka

Oddelek za revmatologijo je drugi specializirani oddelek za bolnike z revmatskimi boleznimi v Sloveniji.
Ima 29 postelj na katerih se zdravijo bolniki z vnetnim revmatizmom, sistemskimi vezivno-tkivnimi boleznimi, sistemskimi vaskulitisi, del postelj pa je namenjen tudi splošnim internističnim bolnikom. V sodelovanju z Oddelkom za laboratorijsko diagnostiko ter drugimi oddelki v bolnišnici (Oddelek za nefrologijo, Oddelek za plastično kirurgijo) smo sposobni diagnosticirati tudi najzahtevnejše sistemske avtoimunske bolezni. Na oddelku se izvaja zdravljenje po najsodobnejših metodah, vključno z uporabo bioloških zdravil za zdravljenje težjih oblik vnetnih sklepnih bolezni. Razvita je ultrazvočna diagnostika sklepnih bolezni z možnostjo hkratne intraartikularne aplikacije zdravil. Razvili smo tudi diagnostiko sinovijske tekočine, tako citološke, biokemične in imunološke preiskave, posebnost našega oddelka pa je tudi možnost diagnosticiranja s kristali povzročenih vnetnih sklepnih bolezni s pomočjo polarizacijskega mikroskopa. Na razpolago imamo možnost dnevnih in enodnevnih hospitalizacij. Na ta način zdravimo zlasti kronične bolnike s sistemskimi vezivno-tkivnimi boleznimi in vaskulitisi (zdravljenje s citostatiki) ter bolnike z težjimi vnetnimi sklepnimi boleznimi (zdravljenje z biološkimi zdravili). Zdravniki oddelka izvajajo redno konziliarno službo enkrat tedensko za potrebe drugih oddelkov bolnišnice.

Ambulantna in konzilijska dejavnost
Revmatološka ambulanta deluje vsakodnevno s polnim delovnim časom. Namenjena je pregledom kroničnih revmatoloških bolnikov, enkrat tedensko pa opravljamo prve preglede za potrebe celotne regije.
V ambulantno dejavnost sodi tudi intraartikularna aplikacija zdravil ter ultrazvočna dejavnost, ki se vrši dvakrat tedensko - v ponedeljek in petek od 8.00 do 12.00 ure.
Za kronične revmatološke bolnike je možna tudi ambulantna fizikalna terapija, ki se izvaja v enoti za fizikalno terapijo na oddelku.
Na Oddelku za revmatologijo se enkrat mesečno vrši revmatološko-ortopedski konzilij na katerem predstavljamo najtežje bolnike z vnetnim revmatizmom, ki potrebujejo kirurške posege.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem