S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Predstavitev oddelka

Zaposleni na Oddelku za splošno ginekologijo in ginekološko urologijo Splošne bolnišnice Maribor izvajamo zahtevnejše zdravstvene obravnave bolnic z benignimi ginekološkimi obolenji, hkrati pa se na Oddelku izvaja tudi izobraževalno, pedagoško, raziskovalno ter drugo strokovno delo. Pri delu razvijamo medicinsko doktrino, izvajamo raziskovalne projekte, skrbimo za stalno izobraževanje zaposlenih na dodiplomski in podiplomski ravni, hkrati pa tudi uvajamo, preizkušamo in razvijamo nove metode zdravljenja.
Obseg hospitalnega dela v obdobju JANUAR ? DECEMBER 2004

  • štev. postelj - 30
  • odpuščene bolnice - 3.145
  • enodnevne bolnice - 1.860
  • oskrbni dnevi - 5.973
  • % zasedenosti postelj - 54.4
  • povprečna ležalna doba* - 3.2
  • povprečna ležalna doba - 1.9

* povprečna ležalna doba brez enodnevnih bolnic

Najzahtevnejše zdravstvene storitve
Najzahtevnejše storitve Oddelka predstavljajo operacije. Zdravniki oddelka GSPL so v letu 2004 napravili 755 posegov v aseptični operacijski, asistirali so 303-krat, v septični operacijski pa so napravili 2090 posegov.
Med zahtevne operacije sodi celotna endoskopska operativa. V letu 2004 smo napravili 163 laparoskopskih operacij, med najzahtevnejše sodijo miomektomija, histerektomija, endoskopsko šivanje uterusa in jajčnika in laparoskopska terapija abscesov. Močno smo povečali število diagnostičnih (159) in operativnih (173) histeroskopskih operacij. Zdravniki Oddelka izvajamo tudi številne in zahtevne operacije v sklopu pelvične rekonstruktivne kirurgije. V letu 2003 smo v klinično delo uvedli tudi novi metodi zdravljenja uhajanja vode, operaciji MONARC in TVT-O, v pelvično rekonstruktivno operativo pa smo uvedli tudi operacijo IVS posterior, s katero odpravljamo motnje v statiki krna nožnice, enterokelo in rektokelo. V okvir terciara sodi tudi embolizacija uterine arterije, ki jo pri zdravljenju miomov maternice izvajamo edini v Sloveniji, prav tako pa se kot eden redkih centrov v svetu ukvarjamo z magnetno stimulacijo žensk in otrok z urinsko inkontinenco in enurezo.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem