Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Oddelek za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin

V mariborski bolnišnici je bila samostojna Anestezijska služba organizirana leta 1965. Že pred tem je od leta 1963 deloval Center za oživljanje.
Njegov prvi predstojnik je bil Stojan Jeretin, dr. med. Dr. Jeretin je bil s pomočjo Elektro-strojnega kluba Maribor snovalec prvih doma izdelanih anestezijskih aparatov in respiratorjev, izdelali pa so tudi prvi domači aparat za zunaj-telesni krvni obtok.

Oddelek se je z leti razvijal ter širil nabor dejavnosti in svojih storitev za celotno ustanovo, intenzivno pa smo ves čas tudi sodelovali v pedagoško- raziskovalnem delu v ustanovi. Na oddelku imamo zaposlene habilitirane učitelje, ki so nosilci predmetov na MF UM, FZV UM, prav tako pa sodelujemo  v pedagoškem procesu na MF UL.

Trenutno oddelek zagotavlja anesteziološke storitve vsem oddelkom in klinikam operativnih strok ter interventnim in diagnostičnim nekirurškim dejavnostim, pri katerih je potrebno zagotoviti varnost in ugodje bolniku zadovoljive pogoje dela za izvajalca/e postopkov. Nabor metod zajema vse anesteziološke tehnike (splošna in področna anestezija ter kombinacije obeh metod) z vsemi postopki nadzora vitalnih znakov. V Ambulanti za zdravljenje bolečin obravnavamo bolnike s kronično bolečino. V skladu z materialnimi in kadrovskimi zmožnostmi želimo ohranjati strokovni napredek in pedagoško- raziskovalno dejavnost.

V Enoti za intenzivno medicino operativnih strok zdravimo na 17 posteljah najtežje kirurške bolnike z zapleti po operacijah in po poškodbah, ki neposredno ogrožajo življenje. Prav tako sprejemamo bolnike, ki potrebujejo krajše intenzivno zdravljenje in podporo po zahtevnejših operacijah. Oddelek deluje tudi v okviru dejavnosti darovanja organov in tkiv v sodelovanju s Slovenija transplantom.

Oddelek za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin ima tri organizacijske enote:

  • ENOTA ZA INTENZIVNO MEDICINO OPERATIVNIH STROK
  • ENOTA ZA KARDIOKIRURŠKO PERIOPERATIVNO INTENZIVNO MEDICINO
  • ENOTA ZA ANESTEZIOLOGIJO  
  • AMBULANTNI CENTER Oddelka za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin:

- Ambulanta za zdravljenje bolečin

- Anesteziološka predoperativna ambulanta

- Urgentna anesteziološka ambulanta

- Kabinet za respiratorno dejavnost


Ambulanta za zdravljenje bolečin v mesecu avgustu obratuje naslednje dneve:

2. 8., 9. 8., 16. 8., 18. 8., 21. 8., 23. 8., 28. 8. in 30. 8. 2023

Pacienti se lahko naročijo na pregled v času obratovanja ambulante na tel.št. 02 321 15 36 med 8.00 in 14.00 uro, po e-pošti na naslov pba.amb@ukc-mb.si ali po navadni pošti na naslov Ambulanta za zdravljenje bolečin, UKC Maribor, Ljubljanska ul. 5, 2000 Maribor.

Ambulanta za zdravljenje bolečin se nahaja nad Urgentnim centrom (stavba 1, vhod 1A, 1. nadstropje - zemljevid UKC Maribor spodaj).