Natisni | A+ Aa BARVNA SHEMA
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Oddelek za ginekološko onkologijo in onkologijo dojk

Začetki ginekološke operativne onkologije, pa tudi zdravljenja bolnic z obsevanjem z rentgenskimi žarki, ki ga je izvajal Benjamin Ipavec, dr. med., segajo v leto 1921.

V Mariboru so posebno skrb posvečali predvsem raku na ustju maternice in razvijali zgodnjo diagnostiko in terapijo. Razvili so tudi citološki laboratorij. Zaradi prizadevanj v preventivi in zdravljenja je najpogostejši rak, rak na ustju maternice, zdrsnil na četrto mesto, najpogostejši pa je postal rak dojke. Mariborski ginekologi so bili sprva usmerjeni v diagnostiko raka dojk, v devetdesetih letih pa so bolnice z rakom na dojki začeli zdraviti tudi operativno, s citostatiki in hormonsko.

Oddelek ima 35 postelj, v enem letu obravnavajo več kot 2000 bolnic, zasedenost postelj je skoraj 68-odstotna, povprečna ležalna doba je nekaj več kot štiri dni.

 

 

Evropsko združenje za ginekološko onkologijo (EGSO) je 6. 12. 2014 Oddelku za ginekološko onkologijo in onkologijo dojk UKC Maribor podelil akreditacijo za opravljanje subspecializacije iz ginekološke onkologije. Z akreditacijo je oddelek priznan kot evropski center za usposabljanje iz ginekološke onkologije za dobo petih let. Program subspecializacije predvideva pridobitev veščin za kasnejše samostojno opravljanje specifičnih operativnih posegov s področja ginekološke onkologije: 30 posegov s področja kirurgije raka endometrija, ovarija in tube, 15 radikalnih histerektomij, 5 operacij s področja drugih malignomov medeničnih organov in 5 vulvektomij z resekcijo ingvinalnega področja.

Telefonska centrala 02/321 1000 Urgentni center 02/321 1534 Internistična nujna pomoč 02/321 2243

Text

Predstojnica oddelka:

doc. dr. Maja Pakiž, dr. med.

 

 

Text

Strokovna vodja zdravstvene nege oddelka:

Nadja Lubajnšek, mag. zdr. neg.

Tel: 02 / 321-21-95

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%