S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

6. Pomembnost aksilarnih limfnih vozlov oz. bezgavk v pazduhi

Pomembnost aksilarnih limfnih vozlov oz. bezgavk v pazduhi

 

V procesu metastaziranja oz. razširitve raka dojke najprej so na udaru bezgavke v pazduhi, pazdušne bezgavke, ki vsebujejo tumorske celice  jih l lahko zatipamo, vendar povečana bezgavka sama po sebi ne pomeni   metastaziranje. Vsaka povečana bezgavka mora biti preiskana na ta način, da se del tkiva da pod mikroskop. V kolikor se potrdi prisotnost rakavih celic, takrat lahko rečemo, da gre za metastazo. Prisotnost ali odsotnost metastaze v bezgavkah je eden od najbolj pomembnih dejavnikov , ki določajo prognozo bolezni in velikokrat botrujejo odločitvi načina zdravljenja.

V kolikor pazdušne bezgavke vsebujejo rakaste celice takrat obstaja velika možnost, da se je tumor razširil še drugod. V takih primerih svetujemo v sodelovanju z onkologi adivantno oz. dodatno sistemsko terapijo.

 Prisotnost rakastih celic v aksilarnih oz. pazdušnih bezgavkah kaže na možnost (do 30 % razširitve tumorja drugod po telesu), torej prisotnost rakavih celic v pazdušnih bezgavkah ne pomeni 100 % metastaziranja po celem telesu.

Pregled pazdušnih bezgavk – pregled pazdušnih bezgavk za ev. metastaze delamo s kliničnim pregledom in ultrazvokom. V primeru povečanih bezgavk ali če se nam zdijo sumljive za razširitev bolezni je indicirana biopsija z iglo. V kolikor je biopsija pozitivna in bezgavke vsebujejo rakaste celice, takrat naredimo odstranitev celega bazena aksilarnih bezgavk. V kolikor je klinični pregled negativen, prav tako ultrazvok ali punkcija ev. sumljive bezgavke je negativna pride v poštev procedura oz. tehnika , ki se imenuje varovalna bezgavka. Pri tej tehniki ena ali nekaj bezgavk odstranimo. Prednost varovalne bezgavke je to, da nam da pomembno informacijo glede stadija bolezni, ob enem pa ne povzroča kakih pomembnih težav , kot so otekanje roke (limfedem).

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem