S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Rak dojke

Uvod

 

Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah in drugi najpogostejši razlog smrti pri ženskah (po pljučnem raku). Glavni razlog za smrt pri ženskah v starosti od 45. do 55. let.

Zgodaj diagnosticiran in zdravljen rak dojk je pogosto ozdravljiv. Na tem mestu hočemo dati odgovore na vprašanja, ki se porajajo pri ženskah z na novo odkritim rakom dojke. V  zadnjem desetletju je smrtnost zaradi raka dojke precej upadel, približno 20 %, ki gre predvsem na račun povečanega skrininga in pravočasnega  in izboljšanega zdravljenja raka dojke. Koristi skrininga oz. presejalnih testov so predvsem v odkritju bolezni v zgodnjem stadiju , ko je možnost za uspešno zdravljenje veliko večja. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje raka dojke izboljšuje preživetje, kjer se tumor lahko odstrani preden ima možnost da se razširi (metastazira). Dodatni način zdravljenja, kot sistemska terapija oz. adjuvantna terapija se lahko uporablja pri zamejitvi rakavih celic, ki  so se razširili izven dojke.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem