S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

5. Dodatne okoliščine, ki vplivajo na izbiro zdravljenja

Dodatne okoliščine, ki vplivajo na izbiro zdravljenja

 

Ko je rak dojke že enkrat diagnosticiran je potrebno ugotoviti prisotnost dveh vrst proteinov, hormonskih receptorjev (estrogenskih ali progesteronskih) ter Her 2 (proteini oz. markerji, ki so pomembni za izbiro načina zdravljenja). Tovrstne teste izvaja patolog, to je zdravnik, ki je odgovoren za preiskavo tkiva dojke  pod mikroskopom. Prav tako patolog ugotavlja stopnjo malignosti raka. Stopnja malignosti kaže kako agresivna je vsaka rakava celica posebej pod mikroskopom.

Hormonski receptorji. Več kot polovica raka dojk potrebuje ženske spolne hormone oz. potrebujejo estrogen da rastejo. Ostali del raka dojke ne potrebuje estrogena. Rakave celice, ki so odvisne od estrogena, na svoji membrani oz. površini proizvajajo proteine, ki se imenujejo hormonski receptorji , na katerih se zalavljajo hormoni. Receptorji so lahko estrogenski ali progesteronski ali oboje. V kolikor so tovrstni receptorji prisotni zdravljenje s hormonskimi zdravili je priporočljivo oz. pričakujemo, da bodo pacientke imele korist od tovrstnega zdravljenja. Pri pacientkah, pri katerih rakave celice ne vsebujejo estrogenske ali progesteronske receptorje hormonsko zdravljenje ni učinkovito.

Her 2 je protein, ki je prisoten v približno 20 % raka dojk. Prisotnost Her 2 receptorjev kaže na možnost koristi zdravljenja z posebnim zdravilom v transuzumap (herceptin). Uporaba tovrstnega zdravljenja je omejena na paciente kateri rakave celice proizvaja zelo visoke nivoje tega proteina.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem