S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Dejavnost oddelka

Na Oddelku za pljučne bolezni obravnavamo bolnike, ki potrebujejo diagnostiko in zdravljenje pljučnih in alergijskih bolezni ter tuberkuloze.

Bolnišnični obravnavi bolnikov je namenjeno 53 postelj, razporejeno v dveh nadstropjih. Dve sobi sta namenjeni intenzivnejši negi in opazovanju težjih bolnikov, dve sobi sta namenjeni izolaciji bolnikov z aktivno tuberkulozo, ki so kužni. Na oddelku je tudi soba za zdravljenje s sistemsko kemoterapijo obolelih za pljučnim rakom.

Večino diagnostičnih in terapevtskih postopkov izvajamo v prostorih oddelka, nekatere pa tudi v UKC Maribor ( radiološke preiskave, specialistične preglede drugih strok, bronhoskopske posege z laserjem).

Na oddelku je 53 postelj, ki so razporejene v dveh nadstropjih. Na oddelku je skupno 15 sob. Od tega so 4 sobe s 6 bolniškimi posteljami, 9 sob s 3 bolniškimi posteljami in 2 sobi z 2 posteljama, ki so predvidene za intenzivnejše opazovanje in spremljanje najtežjih oz. vitalno ogroženih bolnikov.

Bolnikom v UKC zagotavljamo redno konzilijarno službo, izvajamo tudi bronhoskopije pri hudo bolnih v intenzivnih enotah in na drugih oddelkih.

Ambulantno dejavnost izvajamo v ambulantnem centru v pritličju stavbe, kjer se nahajajo sprejemna ambulanta, internistična – alergološkopulmološka ambulanta in onkološka ambulanta.

Oddelek ima svoj rentgen, laboratorij za meritve pljučne funkcije in laboratorij za osnovne laboratorijske preiskave.

Na oddelku izvajamo:
 • Rentgenograme prsnih organov
 • Osnovne laboratorijske preiskave (kompletna krvna slika, plinska analiza arterijske krvi, kompletni urin)
 • Meritve pljučne funkcije (spirometrija, difuzija, telesna pletizmografija, metaholinski test)
 • Endoskopske preiskave dihal (bronhoskopija)
 • Alergološko testiranje
 • Ultrazvočne preiskave rebrne mrene
 • Multidisciplinarne konzilije :
  1. Pulmološko - radiološko - kirurško - onkološki konzilij ( namenjen za obravnavo bolnikov s pljučnim rakom )
  2. Pulmološko – radiološko – revmatološki konzilij ( namenjen za obravnavo bolnikov z intersticijsko  prizadetostjo pljuč )
 • Šolo za bolnike z obstruktivnimi pljučnimi boleznimi (šola astme in KOPB)
 • Laboratorij za motnje dihanja med spanjem

Hospitalno zdravljenje
Za bolnike na oddelku skrbijo sobni zdravniki, medicinske sestre in zdravstveni tehniki ter fizioterapevt. Na vsakodnevnih vizitah je prisoten celotni tim, ki je vključen v obravnavo bolnika. Enkrat tedensko je skupna oz. glavna vizita, na kateri je prisoten predstojnik oddelka, sobni zdravnik, medicinske sestre in zdravstveni tehniki ter fizioterapevt. Ob vizitah se trudimo spoštovati bolnikovo zasebnost in skrbimo za tajnost podatkov.

Ambulantna dejavnost
Sprejemna ambulanta deluje 24 ur na dan.

Za sprejem v bolnišnico bolniki potrebujejo:

 • veljavno napotnico osebnega zdravnika
 • v primeru nujnega sprejema v bolnišnico lahko napotnico v 24-ih urah po sprejemu dostavijo svojci
 • letna napotnica za ambulantno vodenje ni ustrezna za nepredviden sprejem
 • razpoložljivo zdravstveno dokumentacijo o predhodnem zdravljenju

Na vpogled prinesite s seboj tudi zdravila, ki vam jih je predpisal vaš osebni zdravnik. Ob sprejemu boste potrebovali predmete za osebno higieno ( zobna ščetka, glavnik, osebna kozmetika), očala, slušni aparat, po želji copate, nogavice in jutranjo haljo.

V bolnišnico, če je možno, ne prinašajte dragocenosti in večje vsote denarja. V primeru, da imate ob sprejemu pri sebi večjo vsoto denarja in vredne predmete jih lahko hranite v sefu, ki je na razpolago na oddelku. Za lastnino, ki jo hranite v sobi odgovarjate sami.

Internistična – alergološko-pulmološka ambulanta: deluje vsak dan med 7.30  in 11.30  uro, v sredo pa tudi popoldan 14.30 do 17.30 ure.

Onkološka ambulanta: deluje vsak dan v dopoldanskem času.

Za pregled v naših ambulantah se lahko naročite vsak delovni dan po telefonu od 12.30 do 13.30 ure na telefonsko številko 02 603 6432.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem