S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

4. Vrste raka dojk

Vrste raka dojke

 

Obstaja več vrst raka dojk. 

  • karcinoma in situ, to je najbolj zgodnja faza raka dojke
  • duktalni karcinom in situ , skrajšano DCIS – v primeru, ko rakaste spremembe nastanejo v kanalčkih  v dojki, ki so odgovorni za drenažo mleka do bradavice v času laktacije oz. dojenja. Rakaste celice ne rastejo zunaj teh kanalčkov in se ne širijo zunaj tkiva dojke, vendar DCIS lahko se razvije v invazivno obliko, če se ne zdravi. Način zdravljenja DCIS-ja je odvisen od velikosti območja v katerem se nahajajo tovrstne spremembe, stopnja malignosti bolezni in splošno stanje organizma ženske. V večini primerov zdravljenje tovrstne bolezni je odstranitev tumorja in okolico s posledično obsevanje. Pri starejših ženskah z zelo majhnim tumorjem je zdravljenje  lahko tudi samo kirurško.  Ženske, ki so zdravljenje s tumorektomijo DCIS-ja,  ne potrebujejo odstranitev limfnih bezgavk. Ženske z razširjenim DCIS lahko potrebujejo mastektomijo. Na našem oddelku delamo modificirano radikalno mastektomijo z ali brez rekonstrukcije. Varovalna bezgavka – predstavlja specialna posebna tehnika, pri kateri prepoznamo in odstranimo samo najpomembnejše limfne bezgavke v pazduhi in jo po navadi svetujemo pri pacientkah, ki imajo predvideno modificirano radikalno mastektomijo z DCIS. V primeru, ko imamo večje območje DCIS lahko pričakujemo oz. je povečana možnost, da v tovrstnem tkivu obstajajo žarišča z invazivnim rakom in v takem primeru, če so limfne bezgavke prizadete, bo vplivalo na nadaljnje zdravljenje. Tehniko varovalne bezgavke ni možno izvesti, če je že narejena mastektomija. Z zdravljenjem DCIS kemoterapija ni nujna, vendar endokrina  terapija z Tamoksifenom je lahko koristna za preprečitev ponovitve, vse to, v kolikor DCIS ima pozitivne estrogenske receptorje. Še posebej je Tamoksifen učinkovit v kolikor ni narejena mastektomija. Tamoksifen zmanjša možnost ponovitve raka v operirani dojki in prav tako zmanjša možnost pojava novega raka v drugi dojki. 
  • Lobularni karcinom in situ. 
    Pri tovrstni obliki raka rakaste celice se začnejo razvijat v lobulih , to so mešički, kjer nastaja  mleko, in se ne širijo zunaj lobulov, torej to je lobularni karcinom v insitu – LCIS. LCIS še ne predstavlja pravi rak dojke, vendar predstavlja faktor tveganja za razvitje raka v obeh dojkah. Pri ženskah, pri katerih je ugotovljen LCIS je potreben posvet z zdravnikom glede nadaljnje terapije ker terapija v smislu Tamoksifena lahko zmanjša možnost oz. tveganje pojava . V nekaterih primerih LCIS se močno priporoča preventivna mastektomija oz. odstranitev dojk – predvsem v primeru družinske obremenjenosti raka dojke. Pri ženskah z LCIS je potrebna vsakoletna kontrolna mamografija in ugotoviti ev. spremembe. 
  • Invazivni rak dojk: večinoma primerov z rakom dojke so invazivni, sama beseda pove, da rakave celice invazirajo oz. grejo izven meja lobulov oz. mlečnih kanalčkov v okolno tkivo. Obstaja več vrst invazivnega raka dojke (duktalni , lobularni, medularni, tubularni, metaplastični) . Zdravljenje vseh podvrst je podobno . 
     
Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem