S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

1. Diagnostika raka dojk - zatrdlina dojke

Diagnostika raka dojke

 

Najpogosteje se rak dojke kaže kot zatrdlina v predelu dojke ali v predelu pazduhe, slučajno ali  pri  samopregledovanju ter pri rednih pregledih pri zdravniku. Razen zatrdline lahko se pojavi sprememba barve kože, sprememba velikosti , oblike ali sprememba v predelu bradavice. Pri obravnavi tumorja dojk razen kliničnega pregleda, diagnostična metoda izbire je še zmeraj mamogram ali/ in ultrazvok. Kot metoda prve izbire je tudi možna biopsija dojk. Zatrdlina dojke, ki je sumljiva, ki ima značilnosti raka ne sme biti ignorirana, tudi če je mamogram negativen, do 20 %  od na novo odkritih rakov dojk niso vidne pri mamografiji.

 

Mamogram:

Mamogram predstavlja rentgenska preiskava dojke. Tkivo dojke  pritisnemo za rentgensko preiskavo . Pritisk zmanjša debelost tkiva in drži dojko v položaju, v katerem radiolog lahko najde bolezenske spremembe bolj natančno. Vsaka dojka je pritisnjena med dvemi ploščami in rentgensko slikana v dveh projekcijah (od zgoraj in spodaj in stransko). Tako smo sigurni, da je celo tkivo zajeto s preiskavo. Rak dojke je pogosto odkrijemo pri rutinski mamografiji, že preden je tumorček ali zatrdlina tipna. Tudi če se zatrdlina zatipa samo v eni dojki mamografija se opravlja na obeh dojkah zaradi tega, ker obstaja določeno majhno tveganje, da je prisoten rak na obeh straneh.

 

Biopsija dojke.

Ko je enkrat postavljen sum na rak dojke naslednji korak je odvzeti vzorec tumorja oz. območja kjer se tumor nahaja z posebej narejeno za ta primer iglo ( slika1 (22 KB),  slika3 (32 KB))). Preparat  nato pošljemo na citologijo oz. histologijo . V kolikor je tumorska sprememba tipna biopsijo lahko naredimo v naši Torakalni ambulanti.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem