S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Kirurgija ščitnice

Predstavitev

 

Operativni  poseg   ščitnice (151 KB) pride v poštev pri različnih bolezenskih stanjih, tako pri rakavih  kot pri benignih ščitničnih vozlov, pri  povečani ščitnici-golša ( slika1 (27 KB) in  slika2 (61 KB))  ter pri hiperfunkciji ščitnice. Obstaja nekaj vrst operacij na ščitnici katere kirurg lahko opravi:

 

 

  1. Biopsija ali tumorektomija (odstranitev majhnega dela ščitnične žleze).
  2. Lobektomija (odstranitev polovice ščitnične žleze).
  3. Subtotalna tireoidektomija (odstranitev skoraj celotne ščitnične žleze – ostane majhen del ščitničnega tkiva. Tukaj spada tudi skoraj totalna tireoidektomija pri kateri ostane 1 gm ali cm ščitničnega tkiva na eni strani).
  4. Totalna tireoidektomija (odstranitev celotne ščitnice).

 

Obstajajo natančne specifične indikacije za vsako od teh operacij. Največje tveganje pri operaciji ščitnice je poškodba pomembnih anatomskih struktur v bližini ščitnice, predvsem paraščitničnih žlez ( slika3 (33 KB),  slika4 (359 KB)), (žleze, ki regulirajo nivo kalcija in poškodbo vratnega in zunanjega laringealnega živca, ki kontrolirajo glasilke). V primerih, ko je indicirano kirurško zdravljenje ščitnice,potrebuje pacient odgovore na naslednja vprašanja:

 

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem