Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja

Pogoj PCT

14. 09. 2021

S 15. 9. 2021 stopi v veljavo Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Ur. l. 146, 11. 9 .2021- priloga) v prvi alineji drugega odstavka 5. člena določa, da morajo pogoj PCT izpolnjevati vse osebe, ki so uporabniki storitev ali so prisotni pri izvajanju dejavnosti v okoljih v RS. Izjemo določa četrti odstavek 5. člena, ki pravi, da to ne velja v primerih nujne medicinske pomoči.


V UKC MB bomo dosledno upoštevali Odlok, hkrati pa pojasnjujemo, da pojem »nujna medicinska pomoč« ne opredeljuje le urgentnih stanj, pač pa tudi vse zdravstvene storitve, ki bi v primeru opustitve ali prestavitve na kasnejši termin lahko ogrozile ali poslabšale zdravstveno stanje pacienta. V primeru kakršnega koli dvoma bomo dosledno ščitili zdravje pacienta!


Od 15. 9. 2021 je torej potrebna predložitev dokazila vseh, ki prihajajo v UKC MB na preglede in koriščenje drugih zdravstvenih storitev, razen izjem v nadaljevanju.

Testiranje plača zavod za paciente v naslednjih primerih (navodila šifriranja testiranja po ustaljeni poti Q309 / Q312 / Q311):

  • nujna medicinske pomoči, kamor sodi Urgentni center (vključno z INP),
  • vse urgentne ambulante, vključno z ambulanto na psihiatriji,
  • onkološki pacienti,
  • pacienti na dializi,
  • pacienti z zdravstveno diagnozo, zaradi katere cepljenje ni dovoljeno.

Predložitev testa prav tako ni potrebna:

  • osebam, ki so mlajše od 12 let,
  • osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta, oz. odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase.

Samoplačniško testiranje za zunanje uporabnike je v UKC MB omogočeno v kontejnerjih, ki se nahajajo ob vhodu v UKC MB (iz smeri garažne hiše), oz. ob stavbi patologije.

Test se opravi po predhodnem plačilu (POS terminal).

Organizacija dela sodi pod okrilje Urgentnega centra.

Odpiralni čas za samoplačniško testiranje: 8:00 -18:00

Cena samoplačniškega testa: 9,50 EUR

E-mail: testiranje@ukc-mb.si


ODLOK o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2