Preskoči na vsebino
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
slovenski jezik angleški jezik nemški jezik ruski jezik kitajski jezik Dostopnost Išči

Navodila za paciente in obiskovalce

12. 10. 2022


Uporaba zaščitne maske je v UKC Maribor obvezna za vse. Naročene paciente s povišano temperaturo in/ali znaki okužb dihal prosimo, da v prostore UKC Maribor ne vstopajo, temveč prej pokličejo v ambulanto/dejavnost, kjer so naročeni in upoštevajo njihova navodila. Ta navodila za paciente Urgentnega centra ne veljajo. Pacienti se testirajo na SARS CoV 2 pred sprejemom v bolnišnico in periodično med hospitalizacijo.

Število spremljevalcev v Urgentnem centru je omejeno na 1 zdravo osebo, možno samo za spremstvo otrok in spremstvo dementnim/kognitivno oslabelim bolnikom oziroma starostnikom. Vljudno prosimo, da za ostale bolnike (z dokumentacijo) pustite svojo številko telefona, da vas bo osebje lahko po potrebi poklicalo.

Število okuženih s SARS CoV 2 in drugimi respiratornimi virusi v našem okolju je precejšnje, zato so, v skrbi za zdravje pacientov in tudi zaposlenih, trenutno obiski omogočeni zgolj na Oddelku za perinatologijo (porodnišnica), vendar so tudi tu omejeni na eno zdravo odraslo osebo dnevno. Na ostalih oddelkih v UKC Maribor ostaja omejitev obiskov – obiski se zaenkrat dovolijo izjemoma in maksimalno eni zdravi osebi dnevno v naslednjih primerih:

  • hospitaliziran mladoletnik,
  • hospitalizacije odraslih nad 7 dni,
  • obiski kritično bolnih in paliativnih pacientov ne glede na trajanje hospitalizacije ter
  • druge izjeme po presoji lečečega zdravnika.

Obiskovalce naprošamo, da omejitve spoštujejo in premislijo o nujnosti in dobrobiti obiska, saj lahko nevede prenesejo okužbo s SARS CoV 2 ali z drugimi respiratornimi virusi svojemu najdražjemu in tudi drugim pacientom ter zaposlenim. Hkrati opozarjamo, da omejitev velja za celotno območje bolnišnice, ne zgolj bolniške sobe. Srečevanje s svojimi najdražjimi v avlah in na hodnikih prav tako predstavlja tveganje za vnos okužbe v bolnišnico, kot obisk v bolniški sobi.