S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Vloga cf-DNA testiranja v prenatalni diagnostiki

11. 03. 2016

Maribor, 11. marec 2016 – Klinika za ginekologijo in perinatologijo, Oddelek za perinatologijo UKC Maribor v sodelovanju z Medicinsko fakulteto UM, Katedro za ginekologijo in porodništvo ter Zdravniškim društvom Maribor organizira strokovno srečanje z mednarodno udeležbo »Vloga cf-DNA testiranja v prenatalni diagnostiki«. Strokovno srečanje bo potekalo v petek, 18. marca 2016, v prostorih (avditorij P12) Medicinske fakultete UM (Taborska ulica 8, Maribor).

Glavna prednost testa je, da z enostavnim odvzemom vzorca krvi matere odkrijemo skoraj vse primere najpogostejših kromosomskih nepravilnosti pri plodu z izjemno nizko stopnjo lažno pozitivnih rezultatov. V prihodnosti je pričakovati, da bo zaradi uporabe tega neinvazivnega testa prišlo do dramatičnega zmanjševanja števila invazivnih testov za dokazovanje genetskih nepravilnosti pri plodu, kot sta amniocenteza in biopsija horionskih resic.

Z uvajanjem omenjenega testa v redno prakso se pojavljajo tudi številna sledeča vprašanja: katere nosečnice bodo imele največjo korist s testom, kaj je potrebno narediti po pozitivnem testu, kako ga smiselno umestiti v že obstoječi sistem predporodnega zdravstvenega varstva v sklopu zdravstvenega zavarovanja, kdo od zdravstvenih delavcev naj bi ponujal test in številna druga. Na vsako od teh vprašanj so odgovori strokovno zahtevni, nanje pa mora odgovoriti vsaka država posebej oz. njihova strokovna združenja. Razvoj na tem področju gre neustavljivo naprej in nabor bolezni, ki se s preiskavo lahko odkrije, je z vsakim dnem večji.

Ginekologi in genetiki iz cele Slovenije test že ponujajo nosečnicam in s tem pridobivajo potrebne klinične izkušnje o tem, kaj test prinaša. Verjamemo, da je to srečanje prava priložnost, da lahko strokovnjaki pojasnijo prednosti in postopke predrojstvenega testiranja tudi širši javnosti. V ta namen ste predstavniki medijev vljudno vabljeni k udeležbi in informiranju širše javnosti o vsebini mednarodnega srečanja.

MEDIJSKE IZJAVE:
Za izjave bo v petek, 18. marca 2016, ob 10.30 (v času odmora) na voljo:

  • doc. dr. Faris Mujezinovič, dr. med., predsednik organizacijskega odbora.


Vljudno vabljeni!

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem