S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Veselje na Oddelku za perinatologijo UKC Maribor ob prejemu klim

29. 08. 2012

Maribor, 29. avgust 2012 – Oddelek za perinatologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je ob pomoči humanitarnega društva Inner wheel kluba (IWC) Maribor dobil nove klimatske naprave. Članice humanitarnega društva so pobudo za dobrodelno akcijo prevzele dve leti nazaj, ko so se soočile z razmerami v katerih preživljajo mamice in novorojenčki vroče poletne dni. V klubu so tako v letu 2011 in 2012 organizirali dva dobrodelna koncerta na katerih so zbrali skupaj 5.751,40 EUR za nakup klimatskih naprav. Na obeh koncertih so prostovoljno nastopili mladi pevci, otroški zbor in štirje uveljavljeni glasbeniki.

»Danes je zelo pomemben dogodek za nas in nosečnice, naše varovanke, ki pridejo v našo porodnišnico. Razlog za veselje je uspeh ob pridobitvi klimatskih naprav v 2. nadstropju naše porodnišnice, s katerimi nam je omogočeno reguliranje temperature v teh prostorih. Lani je v naši porodnišnici 2194 žensk rodilo 2255 otrok. V porodnišnici so se poleg ostalih težav srečale še s problemom neznosne vročine. Zaradi tega so prišle določene pobude za pridobitev finančnih sredstev za nakup klimatskih naprav iz strani Inner wheel kluba Maribor. Zato se ob tej priložnosti v imenu celotnega kolektiva porodnišnice in mamic zahvaljujem za tako širokosrčno gesto«, je ob veselem dogodku povedal predstojnik Oddelka za perinatologijo dr. Faris Mujezinović, dr. med.

Članica društva IWC Maribor in hkrati zdravnica mariborske porodnišnice Lidija Kuder, dr. med, je ob donaciji povedala: »Ideja za to dobrodelno akcijo se je porodila pred dvema letoma, ko sem članicam na klubu  potarnala, kako nevzdržne so razmere na našem oddelku v poletnih mesecih. Članice kluba smo se brez omahovanja skupno odločile, da bo naša naslednja dobrodelna akcija klimatizacija porodnišnice v Mariboru, saj nas je večina že mamic ali celo babic«.

»Zahvaljujemo se donatorjem za sredstva s katerimi so lahko opremili s klimami 2. nadstropje naše porodnišnice. Ob tej priložnosti naj poudarim kako velik tehnični problem je klimatizacija zdravstvenih ustanov kot je naša, saj imamo težave z visokimi temperaturami ne samo tam, kjer nimamo klim ampak tudi tam, kjer imamo klimatizirane prostore. Večkrat dobimo prošnje s strani osebja in pacientov o neznosnih razmerah. Zato moramo določene sektorje tudi izklapljati in se naučiti prilagajati. Ko smo dobili omenjena donacijska sredstva, smo si ogledovali prostore in se posvetovali z osebjem oddelka, kje bi bilo najbolj primerno namestiti klimatske naprave, da bi čim manj ogrožale zdravje mamic in novorojenčkov. Zavedali smo se, da sobe, v katerih so mamice skupaj z novorojenčki, ne bodo primerna rešitev. Zato smo jih postavili na hodnike in tako omogočili reguliranje temperature prostorov s priprtjem vrat posameznih sob. Prvi odzivi osebja porodnišnice so bili pozitivni, zato bi lahko rekli, da je omenjen sistem tudi testen način reševanja klimatizacije v tej  stavbi«, je iz tehničnega vidika predstavil sistem klimatizacije v UKC Maribor Milan Večernik, vodja Službe za oskrbo in vzdrževanje.

»Inner wheel klub Maribor ima 20 članic, ki so prav tako žene, mame ali babice. Naše vodilo je pomagati tistim, ki so pomoči potrebni. V klubu vsako leto organiziramo dobrodelni koncert. Pri tem so nam pomagali umetniki, ki so brezplačno nastopali na dveh dobrodelnih koncertih v minulih dveh letih. Letos klime predajamo namenu. Članice Humanitarnega društva Inner wheel klub Maribor smo vesele in ponosne, da smo s skupnimi močmi uspele izpeljati to akcijo in se najtopleje zahvaljujemo vsem glasbenikom za brezplačne nastope in seveda vsem, ki so z nakupom vstopnic, obiskom koncertov in donacijskimi sredstvi omogočili boljše bivalne in delovne pogoje na Oddelku za perinatologijo UKC Maribor. Zahvaljujemo se tudi posameznikom iz UKC Maribor, ki so si prizadevali, da bi projekt čim hitreje izpeljali. Predajamo klime pod sloganom ˝Pozdrav življenju!˝«, je ob simbolni predaji donacije klim povedala predsednica društva Inner wheel kluba Maribor, Milenka Šenveter.

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem