S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

UKC Maribor prvi v Sloveniji izvaja kolenske »operacije po meri bolnika«

03. 06. 2011

Mariborski Oddelek za ortopedijo je uspešno izvedel prvih pet operacij vstavitve kolenske endoproteze po najsodobnejši metodi, ki pacientom s pomočjo sodobne magnetno-resonančne in računalniške tehnologije zagotovi optimalno predoperativno načrtovanje in izvedbo operacije vstavitve kolenske endoproteze (umetnega sklepa).

(Maribor, 2. junij 2011) Oddelek za ortopedijo, Klinike za kirurgijo UKC Maribor je prvi v Sloveniji, kjer izvajajo operacije vstavitve kolenskih endoprotez po najsodobnejši metodi, ki so jo poimenovali »operacije po meri bolnika«. Pri tovrstni menjavi kolenskega sklepa si kirurgi pomagajo s posebnimi 3D modeli, ki so individualno prilagojeni vsakemu pacientu posebej. V nasprotju s klasično operacijo in operacijo s sistemom računalniške navigacije, kjer mehansko os in potek operacije načrtujemo med samo operacijo, je prva posebnost »operacije po meri bolnika« kvalitetnejše predoperativno načrtovanje. S pomočjo najsodobnejše računalniške tehnologije pa omenjena metoda ob potrebnem magnetno-resonančnem slikanju kolena vključuje še izdelavo optimalnih 3D šablon, s katerimi je omogočena natančnejša določitev mehanske osi ter resekcijskih površin (mesto, kjer mora kirurg zarezati in odstraniti kost). Poleg omenjenega, pa je poseg po tej metodi krajši in prijaznejši do bolnika. Doslej so mariborski kirurgi uspešno opravili pet tovrstnih operacij, v letošnjem letu pa jih načrtujejo še vsaj 30.

»Cilj vsake vstavitve kolenske endoproteze je doseči neboleč, stabilen in dobro gibljiv sklep. Pri tem igra glavno vlogo, poleg optimalne velikosti proteze, njena namestitev. Od ustreznosti namestitve je namreč zelo odvisna »življenjska doba« implantanta. Kljub nenehnim tehničnim izboljšavam, pa je vzpostavitev idealne mehanske osi umetnega kolena težko doseči, kar je verjetno tudi eden glavnih razlogov za razmajanje proteze, ki se pojavlja približno pri petih odstotkih pacientov, v času 15 let po operaciji in zahteva ponovno operacijo ter zamenjavo proteze za novo. To je seveda povezano tudi z dodatnimi tveganji in komplikacijami. S pomočjo najsodobnejše metode, ki smo jo kot prvi v Sloveniji pričeli uporabljati v UKC Maribor, pa se danes najbolj približujemo idealni postavitvi proteze, zaradi česar bo njihova življenjska doba daljša, rehabilitacija pa  zaradi enostavnejšega posega bistveno krajša in lažja za pacienta« je operativne posege komentiral Andrej Moličnik, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, ki je doslej opravil vseh pet reprezentativnih »operacij po meri bolnika«.

»Vstavitev kolenske endoproteze je ena izmed najpogostejših operacij na kolenu in se v svetu rutinsko izvaja že več kot 40 let. Na Oddelku za ortopedijo UKC Maribor letno opravimo okrog 500 primarnih zamenjav kolena. Do danes je ta poseg doživel številne izboljšave in tako predstavlja uspešen način zdravljenja obrabljenega kolena. Število tovrstnih operacij pa se na račun staranja prebivalstva in pogostnosti degenerativnega obolenja kolenskega sklepa iz leta v leto povečuje. Z željo po izboljševanju kvalitete življenja bolnikov, smo se odločili, da vpeljemo tudi najsodobnejši način operacij, za kar smo se z ustreznim izobraževanjem v tujini usposabljali že v lanskem letu. Prvi rezultati so s strani pacientov zelo obetajoči, pozitivni pa so tudi prvi vtisi s stališča operaterja«, je ob tej priložnosti povedal doc. dr. Matjaž Vogrin, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, predstojnik Oddelka za ortopedijo UKC Maribor.

»Uvedba nove operativne metode zdravljenja artroze kolenskega sklepa, predstavlja pomemben korak naprej k našemu skupnemu cilju, optimalni oskrbi naših bolnikov, ki jo omogočata vrhunska tehnologija in tudi usposobljenost naših kirurgov. Na ta način se postavljamo ob bok vodilnim evropskim centrom, ki so že pričeli s tovrstnimi posegi«, je ob tej priložnosti dodal še doc. dr. Vojko Flis, dr. med., strokovni vodja Klinike za kirurgijo UKC Maribor.

Operacija po meri bolnika predstavlja revolucionaren pristop, kjer se s pomočjo 3D modelov, ki so individualno prilagojeni vsakemu bolniku, še natančneje doseže optimalno mehansko os kolenskega sklepa. Pri vstavitvi kolenske endoproteze predstavlja novo metodo, saj uporablja kirurški inštrumentarij, ki je prilagojen posameznemu bolniku (patient specific instrument) in nudi individualni pristop v postopku zamenjave kolenskega sklepa. Tak sistem omogoča predoperativno slikanje z magnetno resonanco (MRI) ali računalniško tomografijo (CT) na podlagi katerega je možno zelo natančno rekonstruirati anatomske značilnosti posameznega kolena. Celotno predoperativno pripravo oz. načrt ter slikovno dokumentacijo nato pregleda operater in po njegovi odobritvi se, na podlagi 3D rekonstrukcij, po postopku posebne tehnologije (rapid prototyping technology) izdela poseben inštrumentarij - šablone po meri bolnika. Te se idealno prilagajajo kolenu posameznega bolnika ter natančno določajo resekcijske površine. Na ta način pomagajo operaterju da izvede poseg natančneje in s precej manjšo operativno poškodbo bolnikovih tkiv, saj med takšnim posegom ni potrebe po vstavljanju vodil v bolnikovo stegnenico in golenico, kar je sicer potrebno pri klasičnem operativnem postopku. S tem preprečimo posamezne komplikacije, ki so možne zaradi vstopa v medularni kanal omenjenih kosti. Poleg tega operater ne potrebuje toliko prostora za postavitev klasičnega inštrumentarija, kar mu omogoči izvedbo posega skozi manjši rez kože in manjšo poškodbo globokih tkiv (mini-invazivna operacija). Zaradi vsega omenjenega se zmanjša tudi intraoperativna in postoperativna izguba krvi, čas operacije je precej krajši, manjša je pooperativna bolečina ter hitrejša rehabilitacija. Samo skrajšanje posega pa je ugodno prav tako s stališča manjše izgube krvi, trajanja anestezije, manjše možnosti okužbe operativne rane in nenazadnje tudi s stališča zasedenosti operacijske dvorane.

Vstavljena endoproteza kolena Vstavljena endoproteza kolena

*  *  *

Dodatne informacije: 

UKC Maribor – Oddelek za ortopedijo

dr. Matjaž Vogrin, dr. med., predstojnik oddelka

Tel.: 02/ 321 15 37

E-mail: matjaz.vogrin@ukc-mb.si

Andrej Moličnik, dr. med., specialist ortoped

Tel.: 041/ 388 402

E-mail: andrej.molicnik@guest.arnes.si

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem