S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja
MENI VSEBINA

Revolucionarna naprava za diagnostiko celiakije

28. 09. 2012

Maribor, 28. september 2012 – V Mariboru je danes potekala predstavitev revolucionarne diagnostične naprave, ki bo s pomočjo najnovejših spoznanj s področja nanotehnologije in imunologije omogočila natančno diagnostiko celiakije samo na podlagi analize kapljice krvi v času obiska v ambulanti. Klinika za pediatrijo UKC Maribor predstavlja aktivnega partnerja pri mednarodnem projektu CD-MEDICS, ki ga sofinancira Evropska unija (EU). V projektu je aktivno sodelovalo več kot 15 partnerjev iz 10 držav EU. Vodilni partner je bila Univerza iz Tarragone v Španiji, Klinika za pediatrijo v sodelovanju z drugimi oddelki UKC Maribor pa je bila eden od pomembnejših partnerjev v projektu. Sodelavci UKC Maribor so bili med drugim zadolženi za posredovanje najnovejših znanj s področja celiakije v mednarodno strokovno in splošno javnost, prav tako pa je Klinika za pediatrijo prvi center na svetu, ki bo ovrednotil uporabnost naprave v klinični praksi. Prve rezultate omenjenih testiranj so danes predstavili v prostorih UCK Maribor.

Predstojnica Katedre za pediatrijo prof. dr. Dušanka Mičetić – Turk, dr. med. je ob tem povedala nekaj besed o celiakiji: »Zelo sem vesela, da danes v Mariboru poteka tako pomemben dogodek. Danes je celiakija ena najbolj pogostih kroničnih bolezni, ki prizadene praktično enega od stotih prebivalcev Evrope. Diagnostika bolezni je v zadnjih tridesetih letih doživela veliko sprememb. V preteklosti nam je predstavljalo dejstvo, da bomo iz kapljice krvi lahko postavili diagnozo, znanstveno fantastiko. Danes je to realnost z napravo, ki je tukaj pred nami. Evropsko združenje za otroško gastroenterologijo je januarja letos objavilo nove kriterije, kjer se je možno izogniti biopsiji. To kar je bilo za pacienta in pediatra zelo zahtevno in zelo utrudljivo, endoskopske preiskave in odvzemi sluznice tankega črevesja, verjetno v prihodnosti sploh ne bodo potrebne. in to vsekakor na račun novih pridobitev. Res smo zelo veseli, da je Evropa spoznala Maribor kot zanesljivega in verodostojnega partnerja«.

Koordinator projekta CD-MEDICS v UKC Maribor, asist. dr. Jernej Dolinšek, dr. med.: »Ponosni smo, da smo postali eden izmed partnerjev projekta CD-MEDICS, ki  so ga zasnovali v Španiji in koordinirali iz Velike Britanije. Vloga mariborskega centra iz strani zdravstvenega osebja je bila na začetku predstavitev potreb bolnikov in stroke. Skozi omenjene potrebe se je izoblikoval koncept omenjene naprave. Imeli smo zelo pomembno vlogo v računalniškem, informacijskem delu snovanj naprave. Zadolženi smo bili za pregledovanje ali aparatura daje primerljive rezultate z usklajenimi metodami. Na Kliniki za pediatrijo smo bili tudi tisti, ki smo koordinirali naše bolnike. Torej kako bo ta naprava delovala v našem kliničnem okolju. Ob tem smo pripravili smo ogromno predavanj in publikacij s področja celiakije. S tem se je pokazalo, da je marsikje znanje o celiakiji izredno nizko. Zato smo  skupaj s kolegi izoblikovali elektronsko učno orodje za zdravnike na področju celiakije ter izdelali smernice za obravnavo otrok in odraslih s celiakijo v 16 tujih jezikih. Zdi se, da so zamude glede diagnostike celiakije še vedno prevelike. Zato je pomembno, da razvijamo napravo, ki bo bolnikom omogočala hitro diagnozo in ozavestimo, predvsem strokovno javnost o pomembnosti te bolezni. Mislim, da nam je to dokaj dobro uspelo z pomočjo vseh partnerjev pri tem projektu in zato smo na te uspehe zelo ponosni«.

Na koncu so strokovnjaki predstavili aparat za diagnozo celiakije, prikazali praktični odvzem kapljice krvi ter delovanje aparata, ki bo spremenil prihodnost diagnosticiranja bolezni celiakije. Napovedali so, da bo aparat za diagnozo vstopil na tržišče v roku dveh let. Vsekakor pa so že sedaj opazili veliko povpraševanje po uporabi nove aparature za diagnozo celiakije. Ob koncu so napovedali tudi napredek, ki ga lahko pričakujemo v prihodnosti, saj bi s pomočjo te aparature lahko odkrivali tudi diagnoze drugih bolezni (rak, sladkorna bolezni, ščitnice, revmatske bolezni).

Nekaj fotografij iz dogodka (vir fotografij: UKC Maribor):

Telefonska centrala - informacije02/321 1000 Nujna medicinska pomoč Nujna medicinska pomoč 112

© UKC Maribor 2019
Pravne informacije | Kontakt | Avtorji
SL EN DE RU CN
Pisava: Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Velikost: Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%
Barvna shema: Privzeto črno na belem belo na črnem črna na bež modro na belem črno na zelenem črno na rumenem modro na rumenem rumeno na modrem turkizno na črnem črno na vijoličnem